Vance

Google helpt vluchtelingen met 11 miljoen dollar

Op 15 september meldde Google dat ze geld gingen inzamelen om de vluchtelingencrisis te helpen in Europa. Maar 48 uur later was het doel behaald: er werd $5,5 miljoen opgehaald door individuele donaties. Dit bedrag verdubbelde Google zelf tot een immense donatie van $11 miljoen totaal. Nu houdt Google ons op de hoogte wat ze precies doen met het geld. Ze geven een combinatie van Google-y technologie en iets verrassends low-tech: contant geld.

Google heeft speciaal voor de vluchtelingencrisis een app gemaakt: Crisis Info Hub. Vluchtelingen en migranten kunnen gemakkelijk op hun telefoon informatie over vervoer, onderdak en diensten opvragen als ze aankomen in een onbekend land. Ze hebben de app gemaakt in samenwerking met het ‘International Rescue Committee‘ en ‘Mercy Corps‘ en zijn nu druk bezig met het toevoegen van gebieden waarin de app te gebruiken is. Het is ontworpen om snel te laden en weinig batterij te verbruiken, aangezien de meeste vluchtelingen wel telefoons hebben maar niet veel oplaad-momenten of internet. “In tegenstelling tot andere rampen, is dit er één waar mensen die hulp nodig hebben al telefoons hebben en ook gewend zijn om deze te gebruiken voor informatie,” legt Jacquelline Fuller uit, directeur van Google.org. Er wordt ook samengewerkt tussen Google.org, Google’s filantropische organisatie, en NetHope, die helpt met het verkrijgen van internet in noodgevallen op locaties zoals een vluchtelingenkamp.

Het contante geld wordt – na goedkeuring van de UN Refugee Agency – met spoed opgestuurd naar individuelen in Jordanië en Libanon. “Het is eigenlijk best speciaal dat er geld direct aan de armen wordt gegeven en dat zij zelf beslissingen mogen maken hoe ze het gaan uitgeven,” zegt Fuller.

Eerder deze maand voegde Google al Arabisch toe aan hun visuele vertaal-app. Nu kan iedereen met de app hun telefoon op een tekst in het Duits of Engels zoals een straatbord richten en meteen een vertaling naar het Arabisch zien. Ook deze toevoeging is in het teken van de vluchtelingen gemaakt.