Google slaat stiekem de locatiegegevens op Android smartphones op - Vance

Nu aan het lezen

Google slaat stiekem de locatiegegevens op Android smartphones op

Google slaat stiekem de locatiegegevens op Android smartphones op

Maak je gebruik van een Android telefoon? Dan is de kans groot dat locatiegegevens ongevraagd worden opgeslagen door Google. Deze gegevens worden verzameld zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. En dat mag niet volgens de wet. Dat is dan ook precies de reden dat de consumentenbond een klacht heeft ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen Google.

Consumentenbond

Uit onderzoek van een Noorse consumentenbond bleek dat het bedrijf op twee manieren in strijd met de Europese privacywet handelt. Zo slaat het stiekem je locatiegegevens op en worden gebruikers met sturende knoppen gestuurd om de locatiegeschiedenis in te schakelen.

Het blijkt dat de gegevens worden verzameld via de optie ‘web- en app-activiteit’. Hier worden bijvoorbeeld zoekacties opgeslagen, maar dus ook locatiegegevens. Juist dat is tegen de Europese privacywet. Met deze gegevens kunnen zij namelijk een hoop te weten te komen over iemand. Bijvoorbeeld als diegene in het ziekenhuis ligt, of meedoet aan een protest.

Activiteitsgeschiedenis

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Android gebruikers (54 procent) de optie ‘web- en app-activiteit’ heeft ingeschakeld. De meeste gebruikers waren hier niet van op de hoogte en geven aan dit vervelend te vinden. Benieuwd wat Google allemaal van jou volgt? Via deze link zie je welke activiteitsopties Google bij jou heeft ingeschakeld. Daar kun je de opties ook gemakkelijk weer uitschakelen.

Een woordvoerder van Google benadrukt dat de locatiegeschiedenis standaard is uitgeschakeld. Hij zegt dat Google wel duidelijk maakt dat ze locatiegegevens verzamelen om de ervaringen hiermee te verbeteren. Verder laat het bedrijf weten dat ze het rapport gaan lezen. Verder zullen ze gaan kijken of er dingen zijn die ze kunnen meenemen in het verbeteren van de controle instellingen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.