Bij Google stage lopen: zo krijg je het voor elkaar - Vance

Nu aan het lezen

Bij Google stage lopen: zo krijg je het voor elkaar

Bij Google stage lopen: zo krijg je het voor elkaar

Het lijkt alsof de zomervakantie al is aangebroken, maar helaas is dat voor veel studenten nog niet het geval. Juni is namelijk ook de maand dat veel mensen op zoek gaan naar een stage. Een stage vinden is echter niet altijd even makkelijk.

Het ondenkbare voor velen werd realiteit voor deze oud-studenten, een stage bij ’s werelds grootste tech bedrijf: Google. De tech-gigant neemt jaarlijks ‘slechts’ 1.500 van de 40.000 sollicitanten aan. De 20-jarige Rohan Shah en Kerry Wang kregen het voor elkaar. Maar hoe?

Voor het gesprek

Als je stagiaire wilt worden bij Google moet je je niet gedragen als een stagiaire, maar als een volwaardig werknemer. Alleen de echte go-getters krijgen het voor elkaar om bij het bedrijf aangenomen te worden, dus je moet zeker van aanpakken weten. Alleen mensen die een echte impact kunnen hebben op het bedrijf worden aangenomen.

Omring jezelf met enthousiaste, gemotiveerde en vooral ondernemende mensen. Google is niet op zoek naar de ‘gewone’ student. Ondernemen moet in je bloed zitten. Een sollicitatie bij Google begint met een online aanmelding. Dit onderdeel draait vooral om je vorige ervaringen, extra-curriculaire activiteiten en cijfer gemiddelde.

Cijfers zijn echter niet alles bij Google. Tijdens de eerste fase is het belangrijk om te laten zien wat jij naast je studie doet. Maak je voor de lol apps of heb je een prijs gewonnen? Ben je een studie-begeleider of heb je misschien andere stage-ervaringen? Het gaat om jou als persoon. Het zijn dit soort dingen die het kaf van het koren scheiden.

Het gesprek

Ten eerste is het van belang dat je je goed voorbereidt op je sollicitatiegesprek bij Google. Doe dit niet alleen door je goed te informeren naar het bedrijf en de functie, maar ook door te oefenen. Oefen een telefonisch sollicitatie gesprek. Ga voor een groep mensen staan en pitch jezelf. Als je oefent waar anderen bij zijn, krijg je ook feedback waardoor je jezelf kan verbeteren.

Google houdt van sollicitatie gesprekken, zo begon het bij Rohan met twee één-op-één gesprekken van 30 minuten via – jawel – Google Hangouts. Afhankelijk van waar je voor solliciteert, volgt na deze eerste gesprekken een moeilijke fase. Nu moet jij echt aan gaan tonen dat je dingen kan. Ben je technisch? Zorg er dan voor dat je een programmeertaal goed onder de knie hebt. Laat zien dat jij je kennis kunt toepassen in verschillende situaties. Kan jij iets efficiënter maker en hoe zou jij een innovatief idee uitvoeren?

Googleyness

Rohan had naast twee telefonische gesprekken, ook vijf  gesprekken met verschillende teams. Door met verschillende afdelingen kennis te maken, kom je er achter waar jij jezelf het beste vindt passen. Zo zorgt Google ervoor dat iedereen het meeste uit zichzelf haalt op de juiste plek. Kerry Wang werkte ook met verschillende afdelingen tijdens haar stage. Het is daarom ook belangrijk om multidisciplinair te zijn en flexibel.

Waar is Google echt naar op zoek? Kerry omschrijft het met de term ‘Googleyness’. Dit houdt in dat Google vooral valt voor mensen met een goed hart, passie voor leren, en een innovatieve drive.

Twee laatste tips: ken de producten van Google en ga naar Google evenementen. Iedereen weet wel iets te vertellen over Google Search of Maps, dus val op door andere producten te noemen. Zo heeft Google ook AdSense, een advertentiedienst voor website uitgevers.

 

 

 

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.