Gooi minder voedsel weg: in 2030 moet voedselverspilling de helft minder zijn

Nu aan het lezen

Gooi minder voedsel weg: in 2030 moet voedselverspilling de helft minder zijn

Gooi minder voedsel weg: in 2030 moet voedselverspilling de helft minder zijn

In Nederland mogen we niet klagen wat betreft voedsel. We hebben genoeg te eten en kunnen letterlijk álles in de supermarkt kopen wat we willen. Dat is fijn, maar er zit ook een flink nadeel aan: jaarlijks wordt zo’n 2 miljoen ton voedsel weggegooid. Dit gebeurt trouwens niet alleen door huishoudens, maar ook door bedrijven en horeca.

Een doorsnee consument gooit zo’n 41 kilo voedsel per jaar weg. Maar de voedselverspilling begint al bij de boer, tot de vervoering van het voedsel en op de veiling. Uiteindelijk belandt er veel voedsel in de supermarkt en in de keuken in de vuilnisbak.

Tijd voor verandering

Volgens het kabinet moet daar flink verandering in komen. Over twaalf jaar moet die 2 miljoen ton voedselverspilling voor de helft gedaald zijn, zegt minister Carola Schouten van Voedselkwaliteit. Minder verspilling zal veel geld en CO2-uitstoot schelen.

Hiervoor heeft minister Schouten een plan gemaakt. Zo komt er een voorlichtingscampagne en moet er op minder producten een houdbaarheidsdatum komen. Dat is vooral op rijst, bronwater en andere etenswaren die jarenlang houdbaar zijn. Veel mensen denken door deze datum namelijk dat iets niet meer eetbaar is, en gooien het vervolgens weg.

Daarnaast moet het voor supermarkten en restaurants makkelijker gemaakt worden om het eten dat ze overhouden aan de voedselbank te schenken. Bovendien komt er geld vrij voor het bedenken van nieuwe oplossingen.

Dit kun jij hieraan doen

Voedselverspilling tegengaan hoeft niet heel moeilijk te zijn. Een paar simpele tips die je thuis al kunt toepassen:

THT vs. TGT

Verwar Tenminste Houdbaar Tot niet met Te Gebruiken Tot. Want producten met THT, zijn vaak nog prima te gebruiken na deze datum. TGT staat op producten die sneller kunnen bederven, en daarbij is het dus wel verstandig om van te voren te checken of het product nog goed is. En dan komen we op het volgende punt.

Check de producten goed

Zijn de producten niet meer houdbaar volgens de THT of TGT? Kijk dan eerst even hoe het eruit ziet voordat je het de vuilnisbak ingooit. Als het er goed uit ziet, kun je dit waarschijnlijk gewoon nog eten. Tenzij je melk gaat verwarren met yoghurt, dan kun je dit beter direct weggooien.

Gebruik de groenten voor iets anders

Als er flink schimmel op fruit of groenten zit, dan kun je dit gewoon weggooien natuurlijk. Maar als er wat vlekjes op zitten, kun je dit vaak nog prima gebruiken voor een smoothie, soepje of stoofpotje. Houd je restjes over? Dan kun je deze het beste invriezen in plaats van in de koelkast bewaren. Tenzij je van te voren zeker weet dat je het die week nog gaat eten.

Maak een weekmenu

Om er zeker van te zijn dat je al je groenten gaat gebruiken, en dus niets hoeft weg te gooien, is het verstandig om een weekmenu te maken. Zo weet je precies wat je in huis moet halen, en welke gerechten je hiermee kunt maken. Als het goed is hoef je op deze manier nooit meer beschimmelde groenten (of fruit) weg te gooien.

Vraag om een doggy-bag

Misschien denk je hier niet zo snel aan, maar als jij je eten niet opeet in een restaurant, gaat het de vuilnisbak in. Vraag daarom om een doggy-bag. En als je het zelf uiteindelijk toch niet opeet, kun je het altijd nog aan de vogeltjes voeren.

Gebruik de vriezer

Iets wat veel gegeten wordt in Nederland – maar ook veel wordt weggegooid – is brood. Vries dit daarom in! Als je van te voren een paar sneetjes uit de vriezer haalt, kun je elke dag vers brood eten. En op deze manier hoef je ook niets weg te gooien. Iets te veel sneetjes eruit gehaald? Maak hier dan bijvoorbeeld croutons van voor in de salade.

Op deze manier kan iedereen zijn steentje bijdragen om wat minder voedsel te verspillen. Succes gegarandeerd!

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.