Vance

Groei studenten op universiteiten zorgt voor daling in kwaliteit

Afbeelding via Unsplash

Eerder werd al bekend dat het aantal studenten dat ervoor kiest om te gaan studeren, flink toeneemt. Universiteiten maken zich zorgen om de hoeveelheid studenten. De scholen raken overvol, vooral door buitenlandse studenten die ervoor kiezen om in Nederland te studeren. Deze groei zorgt aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam voor een daling in de kwaliteit, volgens de Keuzegids 2019.

Keuzegids Universiteiten 2019

Niet gek ook, want deze twee universiteiten groeiden het afgelopen jaar naar maar liefst 7000 eerstejaarsstudenten. De keuzegids is door een onafhankelijke redactie samengesteld. Waarbij wordt gekeken naar de uitkomsten van landelijke enquêtes onder studenten. Daarnaast wordt gekeken naar toelatingseisen, de arbeidsmarkt, studiesucces en onderwijskwaliteit. In de Keuzegids Universiteiten 2019 zijn 71 topopleidingen te vinden.

Hierin is ook te vinden dat er in bijvoorbeeld Rotterdam te weinig onderwijsruimtes zijn te vinden. Wat op meerdere universiteiten een groot probleem in. Zo ook in Amsterdam. Door een tekort aan onderwijsruimtes, worden colleges op andere locaties in de stad gegeven, zoals in het Koninklijk Theater Carré. Volgens studenten een mooie plek voor college, maar uiteindelijk niet de juiste oplossing.

Bezorgd

De organisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich al langere tijd zorgen om de groei. Er wordt steeds vaker lesgegeven in noodlocaties en de collegezalen raken overvol. Tijdens hoorcolleges zitten studenten steeds vaker noodgedwongen op de trap.

Volgens de voorzitter van ISO, Tom den Brink, moet de minister van Onderwijs scherp toezien op de balans tussen toegankelijkheid en kwaliteit. “Studenten hebben kleinschalig onderwijs en individuele aandacht nodig, maar dat blijkt steeds lastiger.”