Hack je brein om op vakantie daadwerkelijk te ontspannen

Nu aan het lezen

Hack je brein om op vakantie daadwerkelijk te ontspannen

Hack je brein om op vakantie daadwerkelijk te ontspannen

Jarenlang bracht ik mijn zomers door met ontspannen taferelen op het terras, af en toe wat werken en voornamelijk genieten van he-le-maal niks. Dit jaar wordt het anders vrees ik.

Ik ben afgestudeerd en heb het in plaats van de 2,5 maand dolce far niente te doen met een beperkte vorm van vakantie. Een die meer past bij een freelancer. Hoe dat er precies uit ziet weet ik zelf nog niet, maar vermoedelijk een stuk kariger en vager dan voorheen: worden het een paar weken her en der verspreid of vertrek ik pas ergens in het najaar naar de zon?

Druk

Wanneer ik mijn koffers ook pak, feit blijft dat het waarschijnlijk een korte break wordt van mijn werk, in plaats van een maandenlange onderbreking van Het Echte Leven. Wat er voor zorgt dat ik ook tijdens mijn werkvrije momenten misschien nog steeds het gevoel heb dat ik iets moet doen.

Dit artikel van Inc. beschrijft mijn vrees perfect: veel ondernemers dromen van de perfecte zomer getaway. Of dat nu lange dagen op het strand zijn, of het ontdekking van exotische lokale dingen tijdens een citytrip; de meeste professionals trappen in dezelfde valkuil. Je kwijlt al haast bij de gedachte aan je werk te kunnen ontsnappen, maar zodra het erop aankomt, is het bijna onmogelijk om daadwerkelijk hiervan te ontkoppelen.

Crisis

Want ook dat is nieuw: de vrees dat op het moment wanneer ik het land of mijn laptop verlaat, ik bij terugkomst nul opdrachtgevers over heb. Wat als er een crisis is waar ik op af moet of een mailtje misloop die de grote opstap in mijn carrière kan betekenen?

Expert op het gebied van leiderschap en auteur Jennifer Deal tipte in de Wall Street Journal recentelijk drie wetenschappelijke tips om ervoor te zorgen dat je tijdens je welverdiende vakantie niet naar je werk grijpt. En omdat ik mijzelf en mijn reisgenoten een plezier wil doen, las ik mee.

Zeigarnik-effect

Begin met het begrijpen waarom je zo’n moeite hebt je gadgets te weerstaan. “Smartphones leggen een druk op mensen die ze voor hun werk dragen door het vermeende Zeigarnik-effect: de moeite iets opzij te kunnen zetten als het nog niet is afgerond.” En met een smartphone is dat knap lastig, er komen immers steeds weer nieuwe taken bij.

Toch betekent dat niet dat loskoppelen onmogelijk is. Belangrijk is om jezelf volledig in een andere activiteit te storen, aldus Deal. “Een manier om het Zeigarnik effect tegen te gaan, is jezelf zo onder te dompelen in een andere activiteit dat je brein niet meer kan vasthouden aan de incomplete taak.

Bescherm jezelf, en verstop hem. Extreme situaties vragen soms om extreme maatregelen. “Zet je telefoon of laptop uit, op zo’n manier dat je er echt niet bij kan. In een kluis bijvoorbeeld.” Uiteindelijk zal je brein het hierdoor opgeven om continu je mailbox te willen checken, belooft de expert.

Dus, als je dit jaar een vakantie plant, zorg er dan voor dat je je dagen met genoeg actieve (lees: afleidende) activiteiten vult. En als je écht niet anders kan, zorg er dan in ieder geval voor dat je hotelkamer voorzien is van een kleine kluis.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.