Hackers bespioneren je kinderen via wifi Hello Barbie - Vance

Nu aan het lezen

Hackers bespioneren je kinderen via wifi Hello Barbie

Hackers bespioneren je kinderen via wifi Hello Barbie

Het kan ook toch niet gekker worden. Niet alleen onze horloges, smartphones, thermostaten en wearables houden ons in de gaten – nu worden ook jouw kinderen bespied via hun speelgoed. Say what? Ja, en dat via de Hello Barbie.

De Hello Barbie pop van speelgoedfabrikant Mattel beschikt over een wifi-verbinding en spraakherkenning, waardoor de Barbie met je kan communiceren en ook gesprekken kan voeren. De Barbie onthoudt je stem via stemopnames en maakt via wifi-verbinding met apps als ToyTalk en de Hello Barbie app zodat het een echt dialoog kan voeren. Ook houdt het je Likes en Dislikes bij op de apps zodat de pop weet wat de interesses zijn van je kind.

Alsof de functies van de Barbie nog niet eng genoeg zijn, blijkt ook dat hackers gemakkelijk de pop kunnen hacken via de spraakherkenning en mogelijkheid tot stemopnames. Zo kan iemand de gesprekken van je kind afluisteren zonder dat ook maar iemand dat door heeft. De Amerikaanse veiligheidsonderzoeker Matt Jakubowski ontdekte dat de Barbie door de wifi-technologie gevoelig is voor hacken. Zo ontdekte de onderzoeker dat hij via het netwerk gemakkelijk toegang kon krijgen tot de systeem informatie, account informatie, stemopnames en – boven alles – toegang kreeg tot de microfoon van de pop.

Hello Barbie, Hello levensbedreigende gevolgen

Het gemak waarmee Jakubowski de pop kon hacken verbaasde hem vooral, omdat hiermee informatie verkregen kan worden over een heel huishouden. Via de pop kan namelijk het wifi-netwerk van het huis overgenomen worden, en van daaruit kan de hacker de andere apparaten binnendringen. Dit veroorzaakt problemen voor alle eigenaren van de apparaten, zonder dat zij dit door hebben.

Dit is niet de eerste keer dat er kritiek wordt geleverd op ’s werelds eerste ‘interactieve pop’. Bij de bekendmaking baarden mensen zich al zorgen om de privacy van de kinderen die de Barbies gebruiken.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.