Hardlopen kan stressklachten verminderen, blijkt uit onderzoek

Nu aan het lezen

Hardlopen kan stressklachten verminderen, blijkt uit onderzoek

Hardlopen kan stressklachten verminderen, blijkt uit onderzoek

Dat sporten goed voor je is, mag wel duidelijk zijn. Het is niet alleen goed om een beetje in vorm te blijven of om je conditie op peil te houden, maar ook voor je mentale gezondheid. Dat komt vooral door het geluksstofje endorfine dat vrij komt als je sport. Maar wist je dat hardlopen er ook voor kan zorgen dat stressklachten verminderen?

Uit onderzoek blijkt dat hardlopen de zorgelijke gevolgen van stress kan verminderen. Of in ieder geval, dit werkt bij muizen zo. Hoe dit precies werkt bij mensen wordt nog onderzocht. Maar uit een ander onderzoek blijkt wel dat regelmatige runs ervoor kunnen zorgen om de klachten van stress te verminderen.

Klachten door stress

Als je veel stress hebt, kan dat voor behoorlijk wat lichamelijke problemen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen door stress. Maar ook een hoge bloeddruk, rug- en nekklachten, hartkloppingen of slapeloosheid. Maar stress zorgt ook voor de nodige mentale klachten. Zo blijkt dat je dingen minder goed kunt onthouden als je gestresst bent. Daardoor is het lastiger om nieuwe dingen te leren of om nieuwe herinneringen te maken.

Helemaal geen stress meer hebben in je leven is haast onmogelijk, maar het is natuurlijk wel zo fijn om zo min mogelijk stress te ervaren. En om de stress die je dan nog hebt, zo goed mogelijk te kunnen handelen. Om zowel lichamelijke- als mentale klachten als gevolg van stress te voorkomen, is het dus verstandig om zo nu en dan eens een flink rondje door het park te rennen.

Hoe werkt dit precies?

Het onderzoek werd gedaan door onderzoekers van de Brigham Young University. Voor dit onderzoek werden twee groepen muizen onderzocht. De ene groep mocht rennen nadat de muizen in een stressvolle situatie hadden gezeten, de andere groep niet. Hierdoor kwamen de onderzoekers erachter dat de groep muizen die wél mochten rennen, in dezelfde mentale staat waren als muizen die geen stressvolle situatie hadden meegemaakt.

Met andere woorden: door te rennen werd de stress als het ware van de muizen afgeschud, waardoor hun zenuwcellen niet werden aangetast. Op deze manier konden de muizen doorgaan met het leren van nieuwe dingen en nieuwe herinneringen aanmaken, zoals ze normaal gesproken doen.

Als het bij mensen hetzelfde werkt als bij muizen, zou hardlopen ervoor kunnen zorgen dat je geheugen beter wordt, ook als je ouders wordt. Maar dat blijft nog even de vraag.

Stap in de goede richting

Het is niet zo dat uit dit onderzoek een duidelijke statement gemaakt kan worden over de connectie tussen cardio oefeningen en het verlagen van stressklachten bij mensen. Maar het is in ieder geval een stap in de goede richting. Wie weet kan een volgend onderzoek dit duidelijker maken.

Als je veel last van stress hebt, is het natuurlijk het proberen waard om een rondje te gaan hardlopen. Als het tenslotte bij muizen zo werkt… Mocht je echt veel stress ervaren en hierdoor last hebben van lichamelijke- en mentale klachten, dan is het een idee om hier met een professional over te praten.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.