Vance

Hardlopers struikelen zich vaak over irritaties van oordopjes

Hardlopers kennen het wel. Even lekker een rondje rennen om je hoofd leeg te maken. Het liefst heb je dan ook tijdens het rennen muziek op, omdat er geen betere motivatie is dan een lekkere beat. Toch schijnt dit vaak irritatie te veroorzaken. Oordopjes die uitvallen of de kabel die de hele tijd tegen je gezicht aanslaat. Philips en hardloopplatform Losse Veter hebben de koppen bij elkaar gestoken om hier verbetering in de brengen.

Uit hun onderzoek, waarbij ze 700 hardlopers hebben ondervraagt, blijkt dat vooral dancemuziek motiveert en helpt tegen de verveling. Tweederde luistert muziek via zijn telefoon en 77 procent daarvan gebruikt hiervoor oordopjes.

Muziek met een stevig beat zijn in trek. Vooral dance, trance, happy hardcore, hardstyle zijn populair tijdens het hardlopen. Er zijn ook een aantal die luisteren naar heavy en death metal (hier ga je waarschijnlijk heel hard van lopen, misschien toch maar eens proberen). Een klein percentage luistert naar colleges of podcasts tijdens het rennen.

De helft van de lopers heeft een speciale playlist aangemaakt, 20 procent vindt de shuffle-modus erg fijn. De grootste reden om muziek te luisteren is dat het motiveert, om te verveling tegen te gaan en dat renners hierdoor verder gaan dat dan ze zonder muziek zouden doen. Tot slot vindt 4 procent hardlopen stom, maar de muziek maakt het volgens hen leuk.

Frustratie

Als je dan de motivatie hebt gevonden om lekker te gaan rennen, vallen die oordopjes de hele tijd uit. Een derde van de ondervraagde hardlopers geeft aan dat zij het frustrerend vindt dat oordopjes de hele tijd uitvallen. 19 procent ergert zich aan een kabel die tegen zijn gezicht aanslaat, 14 procent zou het verkeer beter willen horen.

Kirsten Heinemans, Marketing Leader bij Gibson Innovations, het bedrijf dat Philips sportkoptelefoons ontwikkelt, zegt: “Onze sportkoptelefoons kunnen op verschillende manieren gedragen worden, in je oren, als haakjes om je oren met een band in de nek of gewoon als koptelefoon. De Bluetooth-varianten hebben enkel een kabel tussen de twee oortjes die in de nek gedragen wordt en verzwaard is zodat ze niet heen en weer zwiepen tijdens het lopen. Al onze sportkoptelefoons hebben een open akoestiek zodat je nog steeds het verkeer om je heen kunt horen. Zo willen we bijdragen aan een effectieve en veilige training.”

Dit zou een goede oplossing zijn voor het uitvallen van oordopjes of de irritatie van de kabel. Toch blijkt uit het onderzoek dat nieuwe oordopjes niet bovenaan het verlanglijstje van de hardloper staan. Nieuwe sportschoenen staan bovenaan, gevolgd door een sportbroek. Maar 18 procent zegt een nieuwe oordopjes te willen.