Nagefloten worden op straat, nageroepen worden in het openbaar vervoer of uitgescholden worden omdat je hier niet op reageert. Het overkomt jonge vrouwen nog altijd te vaak. Het CBS deed een grootschalig onderzoek onder 150.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder. Hieruit bleek dat jonge vrouwen van 18 tot 25 jaar het meest last hebben van respectloos gedrag op straat. Maar liefst 33 procent zegt dit te hebben meegemaakt in 2017. Daarnaast ervoer 22 procent dit in het openbaar vervoer.
Wat respectloos gedrag precies is, blijft subjectief. Maar wanneer je als jonge vrouw over straat loopt en er worden dingen naar je geroepen, of je wordt nagesist, dan kan dit wel als respectloos gedrag genoemd worden.
Mannen vs. vrouwen
Jonge mannen van 18 tot 25 jaar ervaren dit gedrag een stuk minder vaak, maar gemiddeld wel meer dan de rest van de mannen. Van de jonge mannen heeft 26 procent dit wel eens meegemaakt op straat. Dat jonge mannen en vrouwen dit het vaakst meemaken, komt onder andere doordat zij vaker op straat en in het openbaar vervoer te vinden zijn.
Over het algemeen is het aantal jongeren dat last heeft van intimidatie op straat gedaald ten opzichte van vijf jaar geleden. Maar dat is slechts een klein getal. Het gebeurt nog steeds te vaak.
Vaker in de stad
Opvallend ook is dat het aantal jongeren dat respectloos gedrag ervaart, in de stad een stuk hoger is dan op het platteland. Socioloog Tanja Traag vertelt aan het CBS dat het zou kunnen dat het in de stad vaker gebeurt, omdat je hier een anoniemer leven kunt leiden. In een dorp zal je iemand niet zo snel nafluiten, omdat de kans groot is dat je diegene kent.
Nasis-verbod
In Rotterdam heeft maar liefst 84 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar wel eens te maken gehad met een vorm van intimidatie op straat. Om dit aan te pakken, werd er begin dit jaar een nasis-verbod toegepast. Wanneer iemand je nasist, naroept, achterna loopt of om seks vraagt, kan diegene een boete van maximaal 4100 euro krijgen.