Disney-fans ontzet: A Wrinkle in Time niet in de Nederlandse bioscoop - Vance

Nu aan het lezen

Disney-fans ontzet: A Wrinkle in Time niet in de Nederlandse bioscoop

Disney-fans ontzet: A Wrinkle in Time niet in de Nederlandse bioscoop

Het was een zure appel die Disney-fans maandagmorgen moesten doorbijten: VPRO Cinema bracht het nieuws dat Disneys langverwachte A Wrinkle In Time, de nieuwe film van Selma-regiseusse Ava DuVernay, niet in de Nederlandse of Belgische bioscopen zal draaien.

De film is gebaseerd op het gelijknamige Amerikaanse fantasy kinderboek van Madeleine L’Engle uit 1963. Het gaat over Meg en Charles Wallace die op zoek zijn naar hun vader die verdween tijdens een experiment toen hij voor de regering werkte.

A Wrinkle in Time was op voorhand al een baanbrekende film: het was de eerste keer dat een Afro-Amerikaanse regisseuse beschikte over een filmbudget van meer dan 100 miljoen dollar. De cast is niet minder dan ontzagwekkend met rollen voor onder anderen Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling en de jonge, veelbelovende Storm Reid.

‘Glinsterende teleurstelling’

De film zou 4 april in de Nederlandse bioscoop verschijnen maar dat besluit wordt vooralsnog teruggedraaid. De reden zouden tegenvallende cijfers zijn en slechte recensies. Wel krijgt de film een dvd/blu-ray/streaming-release komende zomer.

De film ging begin maart in premiere in de VS waar reviews als ‘glinsterende teleurstelling’ en ‘inclusief maar imperfect’ het internet bestormen. De film krijgt maar 2 sterren op Rotten Tomatoes.

Uit de lucht gegrepen

En hoewel dit laag is, zijn er ook critici die zeggen dat deze rating totaal uit de lucht is gegrepen. Veel lezers maken in hun beoordeling duidelijk – door post datum of verklaring – dat ze de film niet hebben gezien en hun stem baseren op vooroordelen.

Zo zijn er zelfs gebruikers die zich afvragen waarom de film ‘zijn witte hoofdrollen’ heeft vermoord – dat heeft de film niet gedaan, ze hebben ze alleen anders gecast.

Het nieuws leidt tot ontzet onder Disneyfans. Zij zeggen dat dit na Black Panther hét diversiteits-filmspektakel van het jaar zou zijn en een (welkome) ode aan inclusiviteit.

Moeizame geschiedenis

De terugtrekking van de film is niet het eerste obstakel dat A Wrinkle in Time heeft moeten overwinnen. De verfilming kent een moeizame geschiedenis: in 2003 kwam er een teleurstellende tv-adaptie van het verhaal. Ook had Disney de filmrechten twintig jaar in handen voordat het bij regisseuse DuVernay aanklopte met een eerste versie van het script, die na twijfel toch overstag ging.

Voor nu hebben we nog deze betoverende trailer én de hoop op een DVD. Wanneer wordt de eerste grootschalige buitenvertoning hiervan georganiseerd? Wij reserveren bij deze vast een zitplaats.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.