Designer condooms zijn een hit in Taiwan

Nu aan het lezen

Designer condooms zijn een hit in Taiwan

Designer condooms zijn een hit in Taiwan

In Nederland hangen condooms nota bene aan de muur. Dat er niet overal ter wereld zo open en vrij mee wordt omgegaan, blijkt wel uit het imago van anticonceptie in Taiwan: het wordt daar beschouwd als zeer gênant.

Een groep Taiwanese studenten probeert dat te veranderen met schattige condooms verpakt als sushi, fruit en cupcakes.

condooms 3

Blozen

Als je weleens bij een gynaecoloog bent geweest, valt je mond open van verbazing bij het lezen van het verhaal van de Taiwanese journalist Clarissa Wei. Voor Broadly schrijft ze over haar bezoekje aan deze arts die routineus een lijstje vragen afwerkt en in totale verlegenheid wordt gebracht zodra het woord ‘seks’ over haar lippen rolt.

In Taiwan schrijft ze, is praten over seks een groot taboe. Ironisch, want seks en alle gevolgen ervan zijn verheven tot nationale zorg: het Aziatische land heeft een van de laagste geboortecijfers van de wereld.

Dat komt niet doordat mensen geen seks hebben. Er vinden in weinig andere landen zoveel abortussen plaats, te wijten aan het schare gebruik van anticonceptie middelen of het onjuist gebruik van condooms. Het is zelfs zo ver gekomen, dat de overheid van het eiland subsidies verstrekt aan koppels die kinderen krijgen.

condooms 2

“We hebben op de middelbare school heel kort seksuele voorlichting gehad. Dat bestond uit het bekijken van condooms in boeken”, vertelt Jiang een 22-jaar oude Taiwanese student. “Niemand heeft ons ooit geleerd hoe je het moet gebruiken.”

Cute

Jiang en vier vriendinnen bedachten en produceerden daarom een conceptlijn van condooms, met de naam Oops. De voorbehoedsmiddelen zijn verpakt in op voedsel geïnspireerde verpakkingen zoals sushi, fruit en desserts.

“We willen het minder genant maken voor mensen om condooms te gebruiken, zeker voor vrouwen”, legt projectleider Ye Wu uit. “Het zijn vaak mannen die het kopen. Vrouwen schamen zich te erg. Wij dachten: als we condooms schattig maken, verandert dat. Taiwanese mensen zijn gek op alles wat cute is.”

Noodzaak

Op deze manier hebben meisjes een aansporing om condooms bij zich te dragen, denken de ontwerpers. “Als vrouwen moeten we zelf verantwoordelijk zijn voor onze bescherming. We kunnen niet alleen op mannen vertrouwen.”

Uiteindelijk hopen ze dat de voedselverpakkingen vrouwen motiveert zelf meer condooms te kopen. Uiteindelijk zijn de belangrijkste zaken in het leven seks en eten, aldus Sun. “We hebben seks nodig en Taiwanese mensen houden van eten. En net als eten, zijn condooms een noodzaak.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.