Het einde van de zomer nadert: zo voorkom je die augustus dip - Vance

Nu aan het lezen

Het einde van de zomer nadert: zo voorkom je die augustus dip

Het einde van de zomer nadert: zo voorkom je die augustus dip

We hebben kunnen genieten van een heerlijke zomer in Nederland, maar komt het einde hiervan toch echt in zicht. En hoewel veel mensen ook weer uitkijken naar de herfst – lekker met een dekentje en een kop thee op de bank hangen – zijn er een hoop mensen die hier nog niet klaar voor zijn. Er zijn zelfs mensen die de augustus dip nu al beginnen te voelen. Hoe kan dat eigenlijk?

Dit komt vooral omdat de maand augustus eigenlijk een tussenperiode is. We konden nog even genieten van de zomer, maar een paar weken later moeten we hier afscheid van nemen. En dan is het nog lang geen tijd voor de echte winter, en kom je dus in een soort tussenperiode terecht.

Doei vakantie

Voor velen geldt ook: het is het moment waarop we afscheid moeten nemen van de vakantie. Het normale leven begint weer. Volgens Stephen Ferrando, director of psychiatry van het Westchester Medical Center, komen deze August blues vaker voor dan we misschien wel denken.

Dit sombere gevoel is een vorm van SAD, ofwel: seasonal affective disorder. Maar volgens Amy Sedgwick van het treatment centre Mountainside, is deze augustus dip hetzelfde als de welbekende zondag dip. Deze dip ervaar je vooral wanneer je beseft dat je de volgende dag weer moet studeren of werken.

In het nu

Amy vertelt dat deze dip vooral komt omdat je bezig bent met een hoop andere zaken. Je vraagt je af of je zomer wel leuk genoeg was, je baalt dat je niet op vakantie bent geweest of dat je niet wat meer aan je studie hebt gedaan in de zomer. Daarnaast ben je bezig met wat er de komende tijd allemaal gaat komen. Ofwel: je bent overal en nergens, behalve in het nu.

Daarnaast kan je verleden een grote rol spelen bij het hebben van August blues. Want als jij iemand was die aan het einde van de zomer alweer uitkeek naar een nieuw schooljaar, dan is de kans groot dat je geen idee hebt waar die augustus dip over gaat. Volgens Amy is dit een overgebleven gevoel uit je kinderjaren.

Geniet

Om te voorkomen dat je je heel augustus somber voelt, kun je proberen om wat meer van het nu te genieten. “Wat het is ook is, ga de dingen doen die jou aan de zomer doen denken, zodat je hier nog iets langer van kunt genieten. Zorg voor een beetje me-time en mediteer af en toe”, aldus Amy.

Tot slot nog een goede tip: “Als je last hebt van een augustus dip, probeer dan te bedenken wat je gevoel bij de herfst is. Maak bijvoorbeeld een lijstje met dingen waar je naar uit kunt kijken in de herfst. Op die manier kun je daarnaar uitkijken en zal het afscheid nemen van je favoriete seizoen iets minder zwaar zijn.”

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.