Het gaat goed met werkend Nederland: meer vaste banen én meer flexwerkers

Nu aan het lezen

Het gaat goed met werkend Nederland: meer vaste banen én meer flexwerkers

Het gaat goed met werkend Nederland: meer vaste banen én meer flexwerkers

Het gaat goed met werkend Nederland. En niet alleen bij de werknemers met een vaste baan. Want vooral het aantal flexwerkers is gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS en TNO. In het laatste kwartaal van Nederland waren er ruim 3 miljoen flexwerkers. Dat is ruim 2,5 procent meer dan een jaar eerder. Maar ook vaste werknemers is sinds vorig jaar met 2,2 procent gestegen tot ruim 5 miljoen dit jaar.

Is dat wel zo goed?

Niet iedereen is blij met het nieuws, want is het wel zo goed dat het aantal flexwerkers stijgt? Vakbonden FNV en CNV zijn het hier niet mee eens: “Ondanks mooie groeicijfers van de gehele economie, neemt het aantal flexbanen steeds vaker toe”, vertelt voorzitter Maurice Limmen van CNV. “Het is goed dat het aantal vaste banen groeit, maar dat stopt de flexibilisering van de arbeidsmarkt niet.” Volgens hem maakt de ‘flextrend’ mensen onzeker, en dat moet zo snel mogelijk gestopt worden.

Onzekerheid

Uit de cijfers blijkt dat de groei van flexwerkers vooral onder vrouwen (75 procent van de groei) en jonge flexwerkers is. Volgens de vakbonden maakt flexwerk jongeren onzeker, omdat het voor hen op deze manier lastiger wordt om economisch zelfstandig te worden. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn namelijk genoeg vrouwen die er zelf voor kiezen om deeltijd te werken.

Toename zzp’ers

Vooral bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar is er een toename te zien in het aantal zzp’ers. Dat zijn vooral jongeren die een flexibele bijbaan hebben naast hun studie, voornamelijk als oproepkracht. Bij de zzp’ers die eigen werk aanbieden, gaat het vooral om mannen en hoogopgeleiden.

Ben jij (beginnend) ondernemer en lukt het je nog niet echt om ook vanuit huis goed te werken? We hebben een aantal tips voor je om ook vanuit huis zo productief mogelijk te werken.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.