Het hebben van een baard is goed voor je gezondheid - Vance

Nu aan het lezen

Het hebben van een baard is goed voor je gezondheid

Het hebben van een baard is goed voor je gezondheid

Mensen die grappend zeggen dat ze de maaltijd van gisteren nog in je baard terug kunnen vinden, hebben het goed mis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het hebben van een baard zelfs hygiënisch en bacterie-werend kan zijn.

Het onderzoek werd verricht onder 408 mannen met en zonder gezichtsbeharing. De uitslagen van het onderzoek werden gepubliceerd in de Journal of Hospital Infection en leiden tot verrassende resultaten. Hieruit blijkt namelijk dat gladgeschoren mannen een grotere kans hebben op infectie-veroorzakende bacteriën die resistent zijn voor antibiotica dan mannen met baarden.

De bacteriën die zijn gevonden in baarden zijn zelfs zo goed dat ze mogelijk gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van nieuwe antibiotica. Mannen zonder baard lopen drie keer meer risico op het dragen van het methicillin-resistente staph auerus (MRSA) op hun wangen dan de mannen mét baard.

Uit het onderzoek blijkt ook dat gladgeschoren mannen 10% meer kans hebben op een bacterie dat leidt tot huid- en adem infecties, en voedselvergiftiging. Wie had dat gedacht? En hoe dat nou komt? Scheren is een mogelijke oorzaak van dit verhoogde risico op infecties. Door herhaaldelijk eenzelfde scheermes te gebruiken, en door sneetjes in je wangen, komen vreemde bacteriën in je huid terecht.

De bevindingen van het onderzoek zijn belangrijk voor toekomstige onderzoeken, vooral omdat elk jaar nog minstens 700,000 mensen slachtoffer zijn van antibiotica-resistente bacteriën. Hierbij komt ook kijken dat in de laatste dertig jaar geen enkele nieuw antibioticum is vrijgegeven.

Dus, mannen opgelet! Nu is de tijd om de No Shave November te verlengen naar december, januari, februari… en ga zo maar door. Baardloos door het leven gaan is zóóó 2015.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.