Het is de week van het anonieme cv om discriminatie tegen te gaan - Vance

Nu aan het lezen

Het is de week van het anonieme cv om discriminatie tegen te gaan

Het is de week van het anonieme cv om discriminatie tegen te gaan

Het komt geregeld voor dat iemand niet voor een functie wordt aangenomen. Dat kan komen door een tekort aan ervaring, maar helaas komt het ook nog vaak genoeg voor dat iemands afkomst of leeftijd hier ook een rol in speelt. Uitzendbureau Unique organiseert daarom de week van het anonieme cv. Hierbij zijn de naam, leeftijd, geslacht en werkervaring onzichtbaar gemaakt.

Het anonieme cv is een onderdeel van een project tegen discriminatie, een groot maatschappelijk probleem. Unique wil een bijdrage leveren om dit probleem aan te pakken. Bij een sollicitatie zou het volgens het bedrijf moeten gaan om het talent, de drijfveren van de kandidaat en de X-factor. Juist niet om het geslacht, de leeftijd of de afkomst.

Onderzoek

Eerder dit jaar bleek dat er een hoop uitzendbureaus meedoen aan discriminatie. Zo bleek de helft van 78 willekeurige uitzendbureaus bereid zijn om geen Turkse, Marokkaanse of Surinaamse Nederlanders voor te dragen wanneer een opdrachtgever hierom vroeg.

Edwin van de Wege van Unique laat weten dat ook zij geregeld dit soort vragen krijgen. “Wij gaan hier dus niet in mee. We gaan in gesprek met het desbetreffende bedrijf om in te laten zien dat discrimineren niet kan. Mochten ze toch zulke eisen blijven stellen, dan doen wij geen zaken met ze.”

Anoniem solliciteren

Eerder dit jaar waren er een aantal grote gemeenten die met anoniem solliciteren van start gingen. Even later werd dit alweer van de baan gegooid, met als reden dat het geen verschil zou maken. Het anonieme cv had geen merkbaar effect op de sollicitaties.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.