Het voedsel van de Ramadan: Van dadels tot fruit en melk

Nu aan het lezen

Het voedsel van de Ramadan: Van dadels tot fruit en melk

Het voedsel van de Ramadan: Van dadels tot fruit en melk

Met de Ramadan is de vastentijd begonnen voor moslims. Tot 5 juli mag alleen na zonsondergang en voor zonsopkomst gegeten en gedronken worden tijdens de iftar – de maaltijd na zonsondergang – en ’s ochtends met de suhoor, een flink ontbijt om moslims te voorzien van de nodige energie.

Gezond

Maar wat wordt er gegeten tijdens de vastenmaaltijden? Een traditioneel menu bestaat uit fruit, sap, melk, dadels en water maar de exacte samenstelling verschilt van plek tot plek.

De suhoor is een hartige, gezonde maaltijd om moslims voor zonsopgang te voorzien van de nodige energie. Beide maaltijden bestaan uit groenten, halal vleessoorten, kazen en zoetigheden.

Amanda Saab, oud-deelnemer aan de Amerikaanse marterchef serie, vertelt op haar blog Amanda’s plate en tegen culi-website The Kitchn welke maaltijden ze nuttigt. “Ik probeer mijn Ramadan licht te houden en vol vezels. Als het heel warm is in de zomermaanden, kies ik met name voor hydraterend voedsel”, aldus de chef van Amanda’s Plate.

biryani-1141444_960_720

Vorig jaar deed Saab tijdens de Ramadan nog mee aan de culinaire Amerikaanse tv-wedstrijd. Ze vertelde destijds graag goede vetten te gebruiken in haar vastenmaaltijden, zoals fattoush, een salade met romaine, tomaat, komkommer, radijsjes en geroosterd brood met een simpele vinaigrette.

Rozenblaadjes

Welke maaltijd er ook wordt genuttigd, per regio verschilt wat er precies op tafel staat. Overal worden de maaltijden thuis geserveerd net familie, in de moskeegemeenschap of op andere plekken in de Moslimgemeenschap.

“Tijdens iftar wordt een serie snacks gekookt. Sommige mensen hebben daar graag een paar van en kiezen vervolgens ervoor een volledig diner te koken. De maaltijd bevat vaak pittige groenten or gepaneerde beignets en soms fruit custard, aldus Kaif Khan van het blog Quirk Kitchen.

Volgens Khan is geen Ramadan compleet zonder een fles Rooh Addzam. Een speciale, rozige siroop gemaakt van een mix van ingrediënten, waaronder koriander, ananas, wortel, rozenblaadjes, spinazie en munt. “Dit drankje staat centraal tijdens de iftar in mijn huis.” Doorgaans wordt het alleen aangelengd met water en limoen.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.