Ga je SP stemmen? De belangrijke highlights van deze partij op een rij

Nu aan het lezen

Ga je SP stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Ga je SP stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Op wie moeten we stemmen 15 maart a.s.? Dat is de vraag die steeds meer (jonge) Nederlanders zichzelf op dit moment stellen. Want ja, sommige lijsttrekkers lijken echt onwijs aardig, maar daar heb je niks aan als ze maatregelen willen gaan nemen waar jij helemaal niet op zit te wachten.

Vandaar dat we een serie zijn gestart op Vance, waarin we steeds de meest opvallende standpunten van een politieke partij uitlichten. Want er is meer in de wereld dan het vluchtenlingenbeleid en de hypotheekrenteaftrek.

Maar wat is er nou écht typisch voor elke partij? Wat maakt ze anders dan de rest? Wij struinden voor jou de stemwijzers en verkiezingsprogramma’s door om de meest opzienbarende stellingen uit te lichten. In deze aflevering belichten we de SP, voor mensen die mogelijk SP stemmen.

Dit is SP

“Samen breken we met de jarenlange politiek van ieder-voor-zich en zorgen we ervoor dat we weer trots kunnen zijn op ons land”, aldus de SP op hun site. De SP staat voor menselijke waardigheid, gelijkheid en solidariteit. Als we hun verkiezingsprogramma mogen geloven.

“Politiek hoort te gaan over hoe we rekening houden met elkaar en problemen moeten we samen oplossen”, aldus lijstrekker Emile Roemer op de site. Volgens hem begint dit bij zekerheid. Zekerheid dat kinderen een eerlijke kans krijgen om een toekomst te bouwen en zekerheid dat je  door hard te werken, het beter zult krijgen en kunt rekenen op een fatsoenlijke oude dag.

De verschillen moeten kleiner worden volgens de SP. Minder concurrentie, meer samenwerking. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de VVD wil SP dus juist dat de overheid meer helpt om meer eenheid te creëren.

Hoe willen ze dat doen? 

1. Een Nationaal ZorgFonds

Weg met zorgverzekeraars. Welkom hetzelfde zorgpakket voor iedereen. De tandarts, fysiotherapie en geestelijke gezondheidszorg komen vast bij iedereen in het pakket. Want: ‘Ziek zijn is geen keuze’. Ziektekostenpremies worden inkomensafhankelijk en daarbij verdwijnt het eigen risico zoals we dat nu kennen.

2. Verhoging van het minimumloon

De afgelopen jaren kreeg 80 procent van de mensen minder te besteden. De rijkste 20 procent juist meer, claimt de SP. Iets wat volgens de koopkrachtcijfers van de CBS overigens niet klopt. Maar in ieder geval: de SP wil het minimumloon met 10 procent verhogen. Daardoor worden onder andere de Wajong, bijstand en de AOW ook met 10 procent verhoogd.

3. Betaalbaar wonen

De SP kiest voor huurverlaging. Woningcorporaties krijgen veel extra geld als ze betaalbare en energiezuinigere huizen bouwen en huren verlagen. De uitverkoop van sociale huurwoningen stopt, als het aan de partij ligt. Door huizen van verschillende prijsklassen te bouwen wordt tweedeling in de wijk bestreden, stelt de SP.

4. Iedereen betaalt belasting

Ook grote bedrijven en multinationals moeten belasting gaan betalen om te investeren in de samenleving, vindt de SP. De laatste jaren is er regelmatig kritiek geweest om grote internationale bedrijven die dankzij belastingvoordelen nauwelijks belasting betalen. Het feit dat deze bedrijven een grote bijdrage leveren aan de economie en werkgelegenheid, zou dat compenseren, maar dat is een continu punt van discussie. De SP wil daar dus een einde aan maken.

Door een speciale miljonairsbelasting worden de vermogens eerlijker belast, als het aan de partij ligt. En ook leden van het Koninklijk huis betalen voortaal zelf.

5. Nationale volksbank

Bovendien komt er een nationale volksbank, waar ons spaargeld veilig is en bonussen voor bankiers niet voorkomen.

6. Terugkeer van de studiebeurs

De SP wil de terugkeeer van een studiebeurs voor alle studenten. Jongeren uit gezinnen met een lager inkomen krijgen daar bovenop een verhoogde aanvullende beurs.

De andere onderwijsplannen van de SP bestaan onder meer uit het verkleinen van klassen: maximaal 23 leerlingen per klas. Daarnaast is het volgens de partij onacceptabel dat scholen leerlingen weigeren omdat ze niet bij de grondslag van de school zouden passen. Als je als atheïst naar een streng-christelijke school wel moet dat kunnen.

7. Nieuw Europees verdrag

Volgens de SP was Europa bedoeld om vrede en welvaart te bevorderen, maar is het een politiek project geworden dat de democratie ondermijnt en alle ruimte geeft aan multinationals.

Er moet onderhandelt worden over een nieuw Europees verdrag waarin de zelfstandigheid van landen versterkt door inspraak van burgers te vergroten en lidstaten meer eigen bevoegdheden te geven. Weg met de Europese Commissie, geen vrijhandelsakkoorden als TTIP en CETA.

En dit willen ze absoluut niet

1. Oorlogsvoering

Nederland gaat niet meer meedoen aan oorlogen, zoals nu in het Midden-Oosten. Deelname aan militaire missies in het buitenland wordt beperkt tot die missies die op uitdrukkelijk verzoek van de Verenigde Naties plaatsvinden, wil de SP. Daartoe wil de partij het leger hervormen. En de JSF? Die bestellen we af.

2. Een maatschappelijke dienstplicht

Een maatschappelijke stage voor jongeren, geregeld via school, om kennis te maken met de maatschappij is prima. Maar een maatschappelijke dienstplicht gaat de SP veel te ver. Het zal veel kosten en weinig opleveren volgens de partij. Belangrijke maatschappelijke taken moeten worden verricht door mensen die daar gemotiveerd en goed opgeleid voor zijn.

3. Anoniem solliciteren

Discriminatie moet fel bestreden worden als het aan de SP ligt. Anoniem solliciteren vinden ze daarom een goed idee, maar dit daadwerkelijk doorvoeren gaat te ver. Dit zit ook een actief diversiteitsbeleid in de weg.

4. Wietteelt illegaal houden

Het legaliseren van teelt en verkoop van wiet heeft verschillende voordelen, stelt de SP. We kunnen de teelt controleren en reguleren en beter voorlichten, wat de volksgezondheid kan helpen. Legalisering zou ook georganiseerde misdaad zorgen, die nu een belangrijke inkomstenbron heeft uit wietteelt.

5. Gevangenen hun complete straf uit laten zitten

Criminelen moet je niet alleen straffen maar ook resocialiseren volgens de SP. Dit zorgt ervoor dat ze niet later opnieuw de fout in gaan. Door tijdens de gevangenschap de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating te behouden wordt de motivatie voor goed gedrag groter, stelt de partij.

6. Lage uitkeringen

Onder andere de Wajong, bijstand en de AOW moeten met 10 procent omhoog. En dat niet alleen: in het geval van de AOW wil de SP ook nog eens de leeftijd terugbrengen naar 65. Sowieso vindt de partij dat ouderen moeten kunnen rekenen op een fatsoenlijke oude dag. Daarom willen ze behalve de AOW omlaag ook investeren in goede zorg, waarbij bijvoorbeeld een bezettingsgraad van personeel op een bepaald aantal mensen moet komen. Meer handen voor minder zorgbehoevenden dus. Bovendien komen er 125.000 banen vrij voor werkzoekende jongeren.

Hoe dat allemaal betaald gaat worden? Onder meer door de rijken meer belasting te laten betalen. De afgelopen jaren zijn de verschillen in inkomen en vermogen tussen rijk en arm in Nederland verder toegenomen en daar wil de SP op deze manier een einde aan maken.

Kortom: ‘Samen leven’

“We leven niet langs elkaar heen, maar gaan samen leven. Op school in de buurt en op het werk. Mensen worden niet beoordeeld op hun afkomst maar op wat ze doen”, is het motto van de SP.

Disclaimer

Natuurlijk is dit overzicht niet compleet. SP maakt zich voor nog veel meer zaken hard. Wil je meer weten over deze partij en al haar standpunten, check dan de SP website.

Maandag gaan we verder met een andere partij die meedoet aan de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2017. We beogen je met deze serie op geen enkele wijze een stemadvies te geven en zijn niet geaffilieerd met deze of andere politieke partijen. Mocht je een kritische noot willen plaatsen, laat het ons dan weten via Twitter.

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.