Hillary Clinton presidentskandidaat: Een mijlpaal bereikt - Vance

Nu aan het lezen

Hillary Clinton presidentskandidaat: Een mijlpaal bereikt

Hillary Clinton presidentskandidaat: Een mijlpaal bereikt

Een mijlpaal in de Amerikaanse geschiedenis: voor de eerste keer is een vrouw genomineerd als presidentskandidaat van een grote partij. Democrate Hillary Clinton heeft vannacht tijdens een toespraak in Brooklyn de overwinning van de Democratische voorverkiezingen opgeëist.

“Deze overwinning behoort niet toe tot één persoon, maar tot een hele generatie vrouwen die gevochten hebben en zich opgeofferd om dit mogelijk te maken,” laat Clinton weten.

Geschiedenis geschreven

Clinton, die zich in een zaal met een glazen koepel bevond, maakte de gevatte opmerking dat ze het glazen plafond van de politiek gebroken heeft. Haar campagneteam postte een foto op Twitter van Clinton met daarbij de tekst ‘June 7, history made’. “Vandaag kunnen we met trots zeggen dat er in Amerika geen hindernis te groot is en geen plafond te hoog is om te breken”, werd er nog aan toegevoegd.

Clinton is de eerste vrouw die de strijd aangaat om president van de Verenigde Staten te worden. De voormalige first lady en ex-minister van Buitenlandse Zaken loopt met de winst in New Jersey verder uit op haar tegenkandidaat Bernie Sanders. Volgens het Amerikaanse persbureau AP zou het voor Sanders nu niet meer mogelijk zijn om Clinton in te halen.

Democratische nominatie veiliggesteld

Toch feliciteerde Clinton op haar beurt natuurlijk wel haar tegenkandidaat Bernie Sanders, die nog steeds in de race is om presidentskandidaat te worden. “Hij heeft miljoenen kiezers, met name jongere kiezers, geïnspireerd. Dat is heel goed geweest voor deze verkiezingscampagne en voor Amerika,” laat ze weten. “Samen hebben wij de Democratische nominatie veiliggesteld”, schreef de 68-jarige Clinton in een e-mail aan haar achterban.

President Obama heeft Hillary Clinton persoonlijk opgebeld om haar te feliciteren met de nominatie. “Haar historische campagne heeft miljoenen mensen geïnspireerd en is een verlengstuk van haar levenslange gevecht voor families en kinderen uit de middenklasse”, aldus een statement vanuit het Witte Huis.

‘Bruggen zijn beter dan muren’

Bij de Republikeinen werd Donald Trump al uitgeroepen tot winnaar in New Jersey, New Mexico en South Dakota. Clinton benutte tijdens haar toespraak haar tijd ook even om de tot nu toe vermoedelijke Republikeinse kandidaat te bekritiseren.

In een verwijzing naar Trump’s voorstel om een muur te bouwen op de Mexicaanse grens, zei ze: ‘Bruggen zijn beter dan muren’. Ook haalde ze uit naar Trump zijn uitspraken tegen immigranten en moslims, die het land volgens hem zouden verdelen. Tevens zegt ze dat Trump zijn aanhangers dingen belooft die niet haalbaar zijn. “Deze verkiezing gaat over wie zijn als natie. Dat betekent over miljoenen Amerikanen die samenkomen, weten dat we beter zijn en dit niet zullen laten gebeuren,” aldus een gemotiveerde Hillary om haar tegenkandidaten te verslaan.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.