Hitserie 13 Reasons Why zou jongeren op verkeerde ideeën kunnen brengen

Nu aan het lezen

Hitserie 13 Reasons Why zou jongeren op verkeerde ideeën kunnen brengen

Hitserie 13 Reasons Why zou jongeren op verkeerde ideeën kunnen brengen

De hitserie 13 Reasons Why verscheen in april 2017 op Netflix. In deze maand was het aantal jongeren van 10 tot 18 jaar dat zelfmoord pleegde in Amerika maar liefst 30 procent hoger dan normaal. Onderzoekers denken dat het hier om een verband gaat, maar kunnen dat nog niet aantonen.

Onderzoek

De serie draait om Hannah Baker die zelfmoord pleegde en in 13 cassettebandjes vertelt waarom ze dit precies deed. Alle mensen in haar omgeving bleken wel iets met de zelfmoord te maken te hebben. De onderzoekers hebben gekeken naar het aantal zelfdodingen en vergeleken deze met historische trends en seizoensgebonden veranderingen. Het blijft dus onduidelijk of de jongeren die zelfmoord pleegden, ook daadwerkelijk de serie gezien hebben.

Een van de onderzoekers vertelt dat de resultaten van het onderzoek mensen ervan bewust moeten maken dat jongeren zeer vatbaar zijn voor wat we zien in de media. “Het tonen van zelfdoding heeft mogelijk onbedoelde gevolgen.”

Nederland

Ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar een verband in het aantal zelfdodingen en de serie 13 Reasons Why. Er is vooralsnog geen direct bewijs, maar de organisatie 133 Zelfmoordpreventie probeert daar wel achter te komen.

De reden om hier onderzoek naar te doen, was omdat er in 2017 ook in Nederland een stijging in het aantal zelfdodingen te zien was. Een belangrijk verschil hierin was dat dit niet in april was, de maand waarin de serie online kwam, maar in juli en oktober.

De organisatie vertelt dat zij vanaf het begin zeer kritisch op de serie zijn geweest. “Zelfmoord is niet aan één ding te linken, maar gaat vaak om een opstapeling van problemen. Het zien van zo’n serie kan het laatste zetje zijn.”

Netflix zelf is wel op de hoogte van deze kritiek. Dat is dan ook de reden dat er een waarschuwing voor de aflevering verschijnt en dat Netflix zelf met een preventiewebsite kwam.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.