Waarom Internationale Vrouwendag ook in 2018 nog belangrijk is

Nu aan het lezen

Waarom Internationale Vrouwendag ook in 2018 nog belangrijk is

Waarom Internationale Vrouwendag ook in 2018 nog belangrijk is

Internationale Vrouwendag: een dag om even stil te staan bij de rechten van de vrouw. Want ondanks dat we in 2018 leven, is er soms toch nog een behoorlijk verschil te zien tussen de rechten van mannen en vrouwen.

Toch wordt daar niet elke dag aan gedacht. Logisch ook. Maar weet je eigenlijk waarom International Womensday is ontstaan, en waarom dit vandaag de dag nog steeds belangrijk is?

Een korte geschiedenisles over deze bijzonder dag.

De eerste International Womensday

We gaan even flink terug in de tijd.

De allereerste (soort van) International Womensday werd in 1911 al georganiseerd door de Duitse Clara Zetkin, samen met honderd andere vrouwen uit 17 verschillende landen. Het event viel op en kreeg aandacht van meer dan een miljoen mensen in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland.

Het zorgde voor honderden demonstraties en schudde de vrouwen wakker. Maar pas in 1978 werd deze ‘vrouwendag’ internationaal erkent door de Verenigde Naties.

De demonstraties zijn in eerste instantie ontstaan door vrouwen die vochten voor hun recht om te stemmen. Dat had veel goeds gedaan in Groot Brittanië, daar kregen de vrouwen dit recht in 1918. In Nederland duurde het tot 1922 voordat alle vrouwen actief mochten stemmen bij de verkiezingen.

Maar niet overal ging dat zo, in Saudi-Arabië mochten vrouwen bijvoorbeeld pas vanaf 2011 stemmen (en pas sinds vorig jaar zelf autorijden!).

Vrouwen in de minderheid

Vandaag de dag zijn er 53 vrouwelijke Tweede Kamerleden. Dat is net iets meer dan één derde van de gehele Tweede Kamer: er is nog duidelijk een minderheid te zien dus. En dat geldt niet alleen voor de politiek.

Vrouwen krijgen over het algemeen ook een stuk minder betaald dan mannen voor dezelfde functies. Als je kijkt naar de 500 rijkste personen van de wereld, zijn er slechts 55 vrouw.

Ook in Nederland zijn nog veel vrouwen financieel afhankelijk van hun man. Zo’n 54 procent van de vrouwen is financieel zelfstandig, tegenover 74 procent van de mannen.

Geweld en seksuele intimidatie

Ook geweld en seksuele intimidatie is een veelbesproken onderwerp voor vrouwen. Dat was wel te zien aan de #MeToo-beweging die zo groot werd opgepakt.

Alleen al in Nederland heeft één op de tien vrouwen te maken gehad met verkrachting, en ervoer zelfs de helft van alle vrouwen fysiek- of seksuele geweld. Wereldwijd is dit probleem nog groter: maar liefst één derde van alle vrouwen heeft hier wel eens mee te maken gehad.

Ook seksuele intimidatie is een veelvoorkomende issue: driekwart van de Nederlandse vrouwen heeft hier wel eens mee te maken gehad.

Is het nog steeds nodig?

Ja! Internationale Vrouwendag is nog steeds nodig.

Hoewel vrouwen het tegenwoordig een stuk beter hebben dan vroeger, is het wel belangrijk om stil te staan bij hoe we hier gekomen zijn. Veel vrouwen hebben te maken gehad met onderdrukking en dat laat nog steeds zijn sporen na.

Daarom, ladies, wees trots om een vrouw te zijn en blijf vechten voor de vrouwenrechten. Mocht je vandaag iets meer willen doen voor de International Womensday, check dan even de website om te zien welke events er bij jou in de buurt worden georganiseerd.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.