De trap pakken is iets wat we misschien wat vaker moeten doen, maar het blijft toch een stuk makkelijker om de lift te pakken als die al klaarstaat. Dat is in ieder geval een stuk minder vermoeiend. Alhoewel natuurlijk niet iedereen die luxe heeft. Als je op drie hoog woont bijvoorbeeld, moet je toch echt wel een paar keer per dag die trap op en af lopen. Maar hoe kan het dan dat je elke keer als je boven bent, volledig uitgeput bent? Ondanks dat je dit elke dag doet en regelmatig sport?
Zwaartekracht
Het makkelijkste antwoord hierop is: zwaartekracht. Traplopen is eigenlijk een soort combinatie van hardlopen en lunges. En hoewel je dit misschien prima vol kunt houden zonder buiten adem te raken, is het niet gek dat dit bij traplopen wel zo is. Je gaat hierbij namelijk tegen de zwaartekracht in.
Dat betekent dat je bij elke stap je eigen gewicht moet tillen. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en heb je meer zuurstof nodig. Dat zorgt ervoor dat je je helemaal uitgeput voelt als je eenmaal boven bent. Buiten adem raken op de trap wil dus niet zeggen dat je geen goede conditie hebt.
Trainen
Traplopen is dus eigenlijk een super zware training. En om ervoor te zorgen dat je niet elke dag buiten adem boven komt, kun je ervoor zorgen dat dit jou wat makkelijker af gaat. Door bijvoorbeeld oefeningen op de trap te doen. Doe squats en spring met twee benen tegelijk de volgende trede op. Ga zo door totdat je helemaal boven bent. Of je kunt natuurlijk elke dag de trap zo’n twintig keer gebruiken, dan wen je hier vanzelf wel aan.
Niet zo’n zin om springend de trap op te gaan? We begrijpen je. Als je wilt dat je het traplopen beter kunt uithouden, is het wel verstandig om zo vaak mogelijk de trap te pakken. Dat hoeft helemaal niet in een gehaast tempo, want uit onderzoek blijkt dat je juist meer calorieën verbrandt door langzaam de trap op te lopen.