Hoe komt het dat het nu zo extreem warm is in Nederland?

Nu aan het lezen

Hoe komt het dat het zo extreem warm is in Nederland?

Hoe komt het dat het zo extreem warm is in Nederland?

Wat is het warm hè? De afgelopen dagen. Of eigenlijk: de afgelopen weken. De warmte is het gesprek van de dag en misschien worden we zelfs al een beetje klaar van deze hitte. Want hoewel we blij zijn met het heerlijke weer, zijn we zo’n lange periode van extreme warmte niet gewend. En tenzij je de mazzel hebt om op dit moment vakantie te hebben, gaat het normale leven ook in de zomer gewoon door. Dus wordt er ook in deze temperaturen van je verwacht dat je komt werken.

Gistermiddag werd er een code oranje afgegeven. Het KNMI waarschuwt hiermee dat het ‘extreem warm’ is. Deze waarschuwing is eigenlijk meer bedoeld voor jonge kinderen en ouderen, maar toch is het belangrijk om hier wel even bij stil te staan. Zoek vooral niet de volle zon op, op het warmste moment van de dag.

Alles leuk en aardig, deze hitte. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat het zo extreem warm is in Nederland?

Warmere hittegolven

Geert Jan van Oldenborgh is klimaatdeskundige van het KNMI. Hij vertelt aan NOS: “Deze temperaturen zijn niet meer zo zeldzaam. De hittegolven zijn nu ongeveer drie graden warmer dan honderd jaar geleden, en dat zal in de toekomst alleen nog maar warmer worden.”

Hij vertelt ook dat deze hittegolven wel te verklaren zijn.

Droogte

Het heeft namelijk allemaal te maken met de droogte in ons land. Geert Jan legt uit: “Als de zon schijnt en alles is groen, dan kost het een hoop energie om het water te verdampen. Maar als het water op is, dan stijgt de temperatuur.” En laat dat nou juist het geval zijn de afgelopen weken in Nederland.

Het is natuurlijk erg lekker dat we dus ook in Nederland kunnen genieten van tropische temperaturen, maar ergens klopt het natuurlijk niet helemaal. De reden waarom de temperaturen in ons kikkerlandje stijgen, heeft ook te maken met de opwarming van de aarde.

Volgens Geert Jan is het heel simpel: “De aarde warmt op, dus Nederland warmt op, en dus hebben we vaker te maken met hittegolven.”

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.