Hoe een nep-oorlogsfotograaf 130,000 volgers voor de gek hield - Vance

Nu aan het lezen

Hoe een nep-oorlogsfotograaf 130,000 volgers voor de gek hield

Hoe een nep-oorlogsfotograaf 130,000 volgers voor de gek hield

Met een programma als MTV’s Catfish ging er een duistere wereld vol fake mensen voor ons open. De meest bizarre verhalen kwamen aan het licht over mensen die geld naar een vreemde hadden overgemaakt of misschien al zes jaar in een nep-relatie zaten. Sinds de introductie van het internet is er één ding duidelijk: je kan er niet zomaar vanuit gaan dat de persoon met wie je praat bij zijn profielfoto hoort.

Helaas, de wereld is hard en dat blijkt in dit geval ook maar weer. Een man met de schuilnaam Eduardo Martins hield met zijn Instagram account niet alleen 130,000 volgers voor de gek maar ook gerenommeerde uitgevers zoals the Wall Street Journal, BBC, VICE en Getty.

eduardo

De man op de foto’s

Eduardo wist iedereen om zijn vinger te winden met het verhaal dat hij op 25-jarige leeftijd leukemie had overleefd. Na een zware jeugd zou hij oorlogsfotograaf geworden zijn om op te staan voor het goede in de wereld. Tel hier een niet al te verkeerd lichaam en prachtige foto’s (waar zelfs professionele fotografen jaloers op zijn) bij op en je windt zo iedereen om je vinger.

Helaas, het was te mooi om waar te zijn. De man op de foto’s blijkt helemaal niet Eduardo maar een 32-jarige Britse surfinstructeur en schrijver: Max Hepworth-Povey. De eigenlijke fotograaf van de foto’s wordt later geïdentificeerd als de Amerikaanse fotograaf Daniel C. Britt. Sinds de ware identiteit van de man op de foto’s bekend is, zijn alle sporen van Edu verdwenen. Niemand weet wie er achter deze indrukwekkende stunt zit.

https://www.instagram.com/p/BB8iOryqgMt/

Vraagtekens

Maar hoe kwam hij ermee weg? ‘Eduardo’ liet zichzelf nooit zien en overtuigde vijf vrouwen om het ‘vuile werk’ voor hem te doen. Ook haalde hij foto’s van meerdere sites af en paste een simpele truc toe: de foto’s spiegelen en een klein beetje aanpassen op photoshop. Met deze kleine veranderingen wist hij een grote indruk te maken – een slimme aanpak waar hij een jaar lang mee weg kwam.

Op den duur riep het verhaal van Eduardo steeds meer vraagtekens op. Zo had geen enkele autoriteit in Syrië of Irak ooit de man ontmoet of van hem gehoord. Zelfs iemand van de Verenigde Naties controleerde of Eduardo ergens in de bestanden stond en kon hem nergens vinden. Uiteindelijk ontdekte afgelopen week een fotograaf uit Sao Paulo hoe Eduardo de foto’s had gemanipuleerd en werd het nieuws publiek gemaakt. Degene achter de stunt heeft inmiddels aangegeven dat hij op de vlucht is geslagen en in vrede wil leven. Zo vertelt auteur van Waves magazine, Fernando Costa Netto.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.