Hoe street art de normaalste zaak werd in de stad Antwerpen - Vance

Nu aan het lezen

Hoe street art de normaalste zaak werd in de stad Antwerpen

Hoe street art de normaalste zaak werd in de stad Antwerpen

Kunst komt in vele vormen. Een schilderij, een inspirerend liedje, je kan zelfs kunst zien in een prachtig uitzicht over de oceaan. In de Belgische stad Antwerpen speelt een compleet andere kunstvorm een grote rol, en je vindt het op de meest onverwachte plekken. Street art tekent talloze muren van woonhuizen in de stad, en de bewoners? Die omarmen deze kunstvorm volledig.

Antwerpen

Kunst in de stad

Street art doet niet per definitie onder voor een Rembrandt en zeker niet voor een Marchel Duchamp. De muren in Antwerpen worden door ware straatartiesten omgetoverd tot de meest indrukwekkende kunstwerken. Zo kan een grauwe, beschadigde zomaar veranderd worden in een giraf met eendenkop, of iets dat verdacht veel op een spiegelbeeld lijkt. Pak deze virtuele kaart erbij en dwaal rond in de kleinste steegjes en straatjes van deze stad, die zoveel meer te bieden heeft dan Belgisch bier en grote winkelstraten.

Erkende zones

Waar het spuiten van graffiti op de muren in vele steden wordt verboden, beloont Antwerpen straatkunstenaars juist. Natuurlijk geldt dit niet voor de gebruikelijke graffiti ‘tags’ die je geregeld in en op viaducten tegenkomt. Er is voor de echte kunstenaars een groot verschil tussen graffiti en street art. Graffiti is verboden en wordt vaak snel tussendoor gedaan, terwijl street art meer uitgedacht is. Voor de échte straatkunst wordt een lange tijd uitgetrokken. Deze kunstwerken maken dan ook vaak onderdeel uit van legale projecten, waarbij in goed overleg een geschikte locatie is bepaald.

Zo heeft de gemeente van Antwerpen zogenoemde ‘erkende zones’ toegewezen waar straatkunstenaars hun gang mogen gaan. Hier kunnen beginnende artiesten hun kunsten uitproberen, maar pakken ook geregeld ervaren street artists hun spuitbus op om hun mooiste werken te tonen. Antwerpen hoopt zo street art op niet-erkende zones in de stad te bestrijden, waar het spuiten van graffiti nog steeds kan worden bestraft. Er is zelfs een app die je naar de mooiste muurschilderingen leidt: Street Art Antwerp.

Antwerpen

Antwerpen

Normaalste zaak

Mede dankzij de erkende zones in Antwerpen, is streetart een hele normale zaak geworden in de stad. De bewoners kijken niet meer op van bespoten pilaren of een kleurrijke brug. Zij parkeren na een lange werkdag hun auto gerust naast de mooiste kunstwerken en zetten hun vuilnisbak voor de gekste street art creaties.

Antwerpen

Het bijzondere aan een stad als Antwerpen is dat graffiti niet meer in een kwaad daglicht wordt gezet. De bewoners zien dat er een wezenlijk verschil zit tussen een ‘tag’ en een kunstwerk, en vinden het daarom zelfs leuk als een muur in de straat wordt omgetoverd in zoiets als een kunstzinnige boom. Street art is zo groot geworden, dat het niet meer dan gewoon is.

De stad laat zien dat street art niet ongewenst is, maar juist als een verrijking van de openbare ruimte gezien wordt. Boek jij al je treinrit naar deze veelzijdige en kleurrijke stad?

Antwerpen

Antwerpen

Foto’s: Lisa Praster

Meld je aan voor de nieuwsbrief.