Hoeveel uur slaap per nacht heb je eigenlijk echt nodig? - Vance

Nu aan het lezen

Hoeveel uur slaap per nacht heb je eigenlijk echt nodig?

Hoeveel uur slaap per nacht heb je eigenlijk echt nodig?

Er zijn mensen die het liefst elke nacht zo’n 8 tot misschien wel 10 uur slapen. Zij functioneren eigenlijk niet normaal wanneer ze minder slapen dan dat. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat we per nacht gemiddeld zeven uur slaap nodig hebben. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Volgens slaapexpert Michael Breus, verschilt het per persoon hoeveel uur slaap iemand per nacht nodig heeft. Dat kan liggen aan de hoeveelheid energie die de persoon overdag had, maar bijvoorbeeld ook de mentale conditie of wanneer iemand bijvoorbeeld verkouden is.

Slaapcyclus

Volgens Breus is het aantal uur ook niet per se het belangrijkste om naar te kijken, maar kun je beter rekening houden met het aantal slaapcyclussen dat je maakt.

Je slaap is in principe opgebouwd in twee delen, namelijk de Non-REM slaap, en de REM slaap. En de REM slaap blijkt flink wat invloed te hebben op je geheugen en het leergedeelte in je brein. Je zit meestal in de REM slaap als je droomt, maar daar ga je per cyclus dus ook weer uit. Volwassenen hebben gemiddeld vijf tot zes slaap cyclussen per nacht, die gemiddeld een 90 minuten duren.

Perfecte bedtijd

Door rekening te houden met de sleepcyclus, kun je dus berekenen hoeveel uur je ongeveer nodig hebt om te slapen. Om uit te vinden hoe laat je dan het beste naar bed kunt gaan, is het verstandig om terug te rekenen vanaf het tijdstip dat je wakker wilt worden. Op deze manier kun jij dus ondervinden wat het perfecte tijdstip voor jou is om naar bed te gaan.

De meeste mensen zijn wel concreet met opstaan, omdat ze bepaalde verplichtingen hebben. Dat is wel anders als het gaat om naar bed gaan, want het is heel makkelijk om toch nog even wat werk gedaan te krijgen voordat je gaat slapen, die serie af te kijken, of gewoon nog even door Instagram te scrollen.

Een vast tijdstip om naar bed te gaan, kan je helpen om op het juiste tijdstip uitgerust wakker te worden. Reken dus uit hoe laat laat jouw perfecte bedtijd is, en houd dit een week lang vol. Als dit goed voor jou werkt, dan zul je net iets eerder dan je wekker wakker worden. Is dat niet het geval? Dan betekent dit dat je toch nét iets eerder naar bed moet gaan.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.