Hollywood ziet het liefst een blanke, hetero man - Vance

Nu aan het lezen

Hollywood ziet het liefst een blanke, hetero man

Hollywood ziet het liefst een blanke, hetero man

De Hollywood tv- en filmindustrie bestaat voor een groot deel uit de blanke, hetero man. Dit concludeerde de Universiteit van Zuid-California. De universiteit deed onderzoek naar de hoeveelheid minderheden die in films en op tv te zien waren, meldt de NOS. De onderzoekers vinden dat Hollywood diverser moet worden en zeggen dat er verandering nodig is.

Minderheden krijgen in Amerika nog altijd minder rollen in films en tv-series aangeboden. Ook achter de schermen is dit het geval. De universiteit onderzocht tien mediabedrijven, onder andere Netflix, Sony en Amazon, die allemaal een onvoldoende scoorden. De onderzoekers baseerden de resultaten van hun onderzoek op 109 films, 305 tv-series en 11.306 rollen op sekse, geaardheid en afkomst. Dit deden ze ook bij 10.000 regisseurs, schrijvers en producers en 1500 bestuurders.

Verhoudingen

In de films en series die zijn geanalyseerd, is maar eenderde van de rollen weggelegd voor vrouwen. Voor niet-blanken was dit een kwart en in de helft van de films en series kwam niemand van Aziatische afkomst voor. In totaal waren er zeven rollen voor transgenders, waarvan vier uit dezelfde serie. Achter de schermen is het ook slecht gesteld met de gelijkheid. Van alle regisseur is maar dertien procent niet-blank en vijftien procent vrouw.

Vorige maand werden de Oscarnominaties bekend gemaakt. Voor het tweede jaar op rij zijn alle twintig genomineerden blank. Veel mensen vonden dit vreemd en riepen #OscarsSoWhite weer tot leven. De hashtag was namelijk vorig jaar al bedacht. In 2001 won actrice Halle Berry als eerste niet-blanke vrouw een oscar. Daarmee was zij ook de laatste.

Op 28 februari is de Oscaruitreiking.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.