Homeland seizoen 6 blijkt actueler dan de makers hadden durven dromen

Nu aan het lezen

Het nieuwe seizoen van Homeland blijkt actueler dan de makers hadden durven dromen

Het nieuwe seizoen van Homeland blijkt actueler dan de makers hadden durven dromen

Homeland begon zes jaar geleden als een serie die draaide om één vraag: is Sergeant Nicholas Brody nu wel of niet geturnd en op handen van de terroristische organisatie al-Qaeda? Het perfecte verhaal voor een steengoede serie van één of twee seizoenen. Uiteindelijk rekten de makers de verhaallijn uit tot drie seizoenen. Een seizoen te lang als je het mij vraagt.

Met dat derde seizoen en met seizoen vier dat daarop volgde verloor Homeland dan ook een beetje zijn kracht, als je het mij vraagt. Ik ging me steeds meer ergeren aan de bipolaire Carrie Mathison, de CIA-agent die de hoofdrol speelt in de serie. En ook andere karakters begonnen irritatie bij me op te weken. Dat in combinatie met de trage, slepende verhaallijnen van het derde en vierde seizoen zorgde dat ik mijn interesse in de serie begon te verliezen.

Toen ik twee jaar geleden hoorde dat seizoen 5 zich in Europa af zou spelen, om precies te zijn in Berlijn, kreeg ik toch weer zin in de serie. En met seizoen 5 wisten de makers mij weer terug te winnen als verslaafde kijker. Mede doordat de serie plots heel dicht bij de actualiteit kwam. Sterker nog: de makers werden eigenlijk ingehaald door de actualiteit. Seizoen 5 draait namelijk niet alleen om de relatie tussen de VS en Rusland, maar ook om IS-terroristen die een aanslag willen plegen in Berlijn. Terwijl het seizoen in de VS werd uitgezonden op tv, vond in Parijs de aanslag van 13 november 2015 plaats.

Homeland seizoen 6

Afgelopen zondag is in de VS de laatste aflevering van Homeland seizoen 6 uitgezonden. Hierin keert de serie terug naar zijn thuisland: America. De serie speelt zich af in New York, waar de president-elect, Elizabeth Keane, woont en gaat over de periode voorafgaand aan haar inauguratie. En ondanks dat Keane niet lijkt op Trump, is de serie actueler dan ooit.

Het draait namelijk niet alleen om de angst voor moslimterreur in de VS, maar vooral ook om een slechte relatie tussen de nieuwe president en de veiligheidsdiensten. (Hey, dat kennen we ergens van…)

Daarnaast speelt nepnieuws en radicale media een belangrijke rol in de serie. Zo speelt Brett O’Keefe, een man die via livestreams op internet praat over complottheorieën, een belangrijke rol in het verhaal. Sterker nog: zijn rol is op het laatste moment uitgebreid om de serie nog dichter aan te laten sluiten bij de actualiteit. Brett O’Keefe doet een beetje denken aan Steve Bannon van Breitbart News, maar is gebaseerd op Alex Jones van infowars.com.

Bingewatchen

Heel veel meer wil ik (nog) niet verklappen. Je moet eigenlijk gewoon gaan kijken. Het is daarbij handig als je de eerdere seizoenen van Homeland hebt gezien, anders mis je een heel stuk van de achtergrond van de hoofdpersonen. Tegelijkertijd is het nieuwe seizoen wel een op zichzelf staand verhaal. Het komt wat langzaam op gang, vooral omdat het verhaal moest aansluiten op de gebeurtenissen uit seizoen 5. Maar als je er eenmaal inzit, is de serie weer ouderwets verslavend!

De komende jaren gaan de makers van Homeland trouwens nog twee seizoenen van de serie maken. Ik ben heel benieuwd of het ze daarbij opnieuw lukt om zo dicht bij de actualiteit te blijven…

Homeland seizoen 6 wordt op dit moment uitgezonden door NPO 3, maar is helaas niet in zijn geheel online terug te kijken. Waarschijnlijk komt de serie later dit jaar beschikbaar op Netflix (seizoen 1 t/m 5 kun je daar al bekijken), maar er zijn uiteraard minder legale wegen om nu al te kunnen kijken.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.