Kamervragen over betrokkenheid pensioenfonds ABP bij kap regenwoud

Nu aan het lezen

‘Honderden vragen en opmerkingen’ over betrokkenheid pensioenfonds ABP bij kap regenwoud

‘Honderden vragen en opmerkingen’ over betrokkenheid pensioenfonds ABP bij kap regenwoud

Medewerkers van de overheid of in het onderwijs die zijn aangesloten bij ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, reageren geschokt op het nieuws dat het fonds betrokken blijkt bij de kap van ‘maagdelijk regenwoud’.

Het gaat om ongerepte natuur in Papua dat is gekapt voor een palmolie-plantage, blijkt uit dit onderzoek van OneWorld. Het gaat om 27.000 hectare tropisch regenwoud, groter dan de gemeente Amsterdam.

Klanten van het fonds dat wil ‘bijdragen aan een duurzame wereld’, zijn daags na het nieuws woedend en ontdaan, schrijft het platform over duurzaamheid. Hoewel niet illegaal werd hun premie wel gestopt in de kap van oerwoud, iets wat in diverse internationale richtlijnen is vastgelegd als een no-go.

Uitsterven

Het behoud van oerwoud is essentieel voor natuurbescherming. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn de regenwouden van het eiland Nieuw-Guinea – waar Papua onderdeel van is – de op twee na grootste ter wereld. Op dit stukje aarde leeft vijf procent van alle diersoorten ter wereld. Twee derde van deze dieren vind je alleen op dit eiland. Ook is het drinkwater in de regio sterk verontreinigd, met gezondheidsklachten van inwoners tot gevolg.

Het onderzoeksartikel waaruit de bevindingen blijken, wordt breed opgepakt. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld door de Partij voor de Dieren en zijn er ‘honderden vragen en opmerkingen’ gesteld bij Milieudefensie over de betrokkenheid van ABP bij de kap van het regenwoud, schrijft Rolf Schipper, campagneleider Bossen.

‘Druk uitoefenen’

Waar andere organisaties de samenwerking met Posco Daewoo, een Zuid-Koreaans bedrijf gespecialiseerd in internationale handel, eerder opzegden, zegt een woordvoerder namens ABP ‘er naar te streven niet direct voor de problemen weg te lopen.’ “Liever doen we ons best om het gedrag van het bedrijf te veranderen. We willen onze macht benutten om druk uit te oefenen als aandeelhouder.”

Voor ambtenaren die zich machteloos voelen ten opzichte van ABP, maakte Milieudefensie een lijstje met dingen die je kunt doen om contact op te nemen met het fonds.

  • Facebook: Deel het artikel van OneWorld en roep ABP op hun investeringen te stoppen
  • Twitter: stuur ABP een tweet
  • Chat met ABP
  • Dien een klacht in bij ABP via hun eigen website

Lees het volledige artikel van OneWorld hier.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.