Kunstenaar 'hackt' bezoekers van Hoog Catharijne in Utrecht via wifi

Nu aan het lezen

Kunstenaar ‘hackt’ bezoekers van Hoog Catharijne in Utrecht via wifi

Kunstenaar ‘hackt’ bezoekers van Hoog Catharijne in Utrecht via wifi

Wie de afgelopen maanden op Utrecht Centraal is geweest, is het misschien wel opgevallen dat er allemaal wifi-logo’s op de vloer van Hoog Catharijne zijn geplakt. Zodra je van het station richting de stad wil lopen, kom je ze tegen. En als je op die plek je telefoon probeert te verbinden met wifi, dan vind je een ongelofelijk lange lijst wifi-netwerken met stuk voor stuk een rare naam.

Zomaar verbinding maken met een onbekend en open wifi-netwerk is niet zo verstandig. Je weet niet wie of wat er meeluistert of naar wat voor websites je wordt doorgestuurd. En dat is dan ook precies wat er gebeurt als je verbindt met één van de vele wifi-netwerken in Hoog Catharijne. Je moet even de voorwaarden accepteren en vervolgens kun je het internet op via een aantal sites. Maar als je bijvoorbeeld NU.nl bezoekt, zie je dat de tekst onleesbaar is geworden en dat de foto’s zijn vervangen.

Ben je gehackt? Neehoor. Maar het is wel bedoeld om je bewust maken met de risico’s die je loopt als je zomaar verbinding maakt met een willekeurig open wifi-netwerk. Wat er hier gebeurt is gelukkig goedaardig, maar mensen kunnen natuurlijk ook kwade bedoelingen hebben.

Wifi-kunst Hoog Catharijne

Kunst

De wifi-netwerken zijn een kunstproject, gemaakt door mediakunstenaar Constant Dullaart (check vooral zijn fantastische site). In NRC gaf hij onlangs uitleg over het project: “Wij stelen geen foto’s, geen wachtwoorden, geen creditcardgegevens. Al had dat heel gemakkelijk gekund. Ik hoop dat mensen genoeg schrikken dat ze zich van dit soort gevaren bewust gaan worden.”

Het project heet Merciless Separation en bestaat uit 150 wifi-hotspots die allemaal wat aanpassingen doen aan de sites die je bezoekt. De namen van de netwerken vormen samen een manifest dat de kunstenaar schreef en de basis vormde voor dit project. De bedoeling is dat er elke keer als je verbinding maakt iets anders geks gebeurt met de sites die je bezoekt.

Ben je zelf geïnteresseerd geraakt in wat er precies gebeurd? Haal dan de volgende keer als je in Utrecht bent je telefoon uit je zak. Het is volgens Dullaart onschuldig en veilig; de vraag is of je hem vertrouwt…

Wifi-kunst Hoog Catharijne

Merciless Separation is tot 1 november te zien (of eigenlijk: te beleven) in Hoog Catharijne in Utrecht.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.