Vance

Hooikoorts heeft dezelfde invloed op ons rijgedrag als alcohol

Foto: Unsplash

Nu de temperaturen weer boven de 20 graden komen, we allemaal weer onze korte broeken, rokjes en jurkjes uit de kast halen, op terrasjes zitten of picknicken in het park, zit daar toch één groot nadeel aan: hooikoorts. Het is lente en de natuur staat in volle bloei. Dat betekent ook dat pollen weer door de lucht zweven en een groot deel van Nederland snotterend en niezend rondloopt.

Volgens expert moet de echte hooikoortspiek nog komen. Het zal de komende tijd vaker droog dan nat zijn, waardoor de pollen langer in de lucht blijven hangen. En hoewel de meeste bomen nu bijna uitgebloeid zijn, komen de grassen nu op. En laat dat nou net de grootste hooikoorts-veroorzaker zijn in Nederland.

Hooikoorts en autorijden

Door het Maastricht UMC werd eerder al onderzocht of hooikoorts dezelfde invloed heeft als met een biertje op achter het stuur zitten. En dat bleek te kloppen. Hooikoortsklachten zouden dezelfde invloed op je rijvaardigheid hebben als 0,5 promille alcohol in je bloed. Side note: met deze hoeveelheid mag je niet meer rijden.

Automobilisten met hooikoorts kunnen zich minder goed concentreren op de weg. Zo zullen zij eerder gaan slingeren. Niet gek ook: want als zij in hun ogen willen wrijven, laten ze met een hand het stuur los, waardoor de kans op slingeren een stuk groter wordt. Daarnaast is het voor hen lastiger om een constante snelheid te behouden.

Volgens Eric Vuurman, onderzoeker van het Maastricht UMC, komt het omdat je continu in een soort roesje bent. Je aandacht op de weg is dus niet scherp meer. Daarnaast is het volgens hem nog veel gevaarlijker om met hooikoorts én bier op te gaan rijden.

Medicijnen of gin tonic?

We zouden ook veel sneller naar de huisarts moeten gaan volgens Vuurman. Het wordt vaak onderschat, maar het is wel beter te handelen met de juiste medicijnen. Op deze manier wordt het rijgedrag van iemand met hooikoorts ook beter.

En hoe zit het dan met gin tonic en hooikoorts? Waarschijnlijk heb je dit wel voorbij zien komen ergens in je timeline. De cocktail zou de klachten namelijk moeten verlichten. Simpel gezegd is dit, wat je waarschijnlijk al een beetje zou verwachten, niet waar.

Het nieuwtje komt uit een persbericht van een Brits onderzoek in 2016. Dit onderzoek ging over de overeenkomsten tussen astma en alcoholische drankjes en dus niet over hooikoorts. Verder kwam daar niet uit dat gin een beter effect op astma had, maar dat de klachten bij gin het minst erg waren. Het bericht is dus zelfs dubbel onjuist. Voortaan maar gewoon medicijnen gebruiken dus, als je neus en ogen weer beginnen te jeuken. Hatsjoe!