Deze Ierse vrouwen staan op voor abortus in ingrijpende video - Vance

Nu aan het lezen

Deze Ierse vrouwen staan op voor abortus in ingrijpende video

Deze Ierse vrouwen staan op voor abortus in ingrijpende video

Het plegen van een abortus is legaal in Nederland, maar in veel landen is dat niet het geval. Zo ook in Ierland, waar vrouwen alleen recht hebben op een legale, veilige abortus als ze in levensgevaar verkeren. De anti-abortuswet wordt omschreven in het achtste amendement van de grondwet en staat al jaren ter discussie.

Baas over eigen buik

Amnesty International staat op voor de rechten van vrouwen in een ingrijpende campagne video. We zien eerst een aantal vrouwen aan het woord over de grootste irritaties van het zwanger zijn. “Dat je niet zonder hulp het bad uit komt”, “niet je teennagels kan lakken” en er “tien jaar lang gigantisch uitziet op je paspoort foto.” Maar dan neemt de video een plotse wending naar een serieuzer onderwerp. Humor verandert in verdriet als we tien vrouwen aan het woord zien die niet baas zijn over hun eigen buik. “Als je niet alle informatie krijgt, omdat je toch geen keus hebt”, vertelt een jonge vrouw.

Door de strenge Ierse wet hebben vrouwen die zwanger zijn door verkrachting of incest niet het recht op een abortus. In de video noemt een vrouw ook het hebben van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waardoor een kind niet levensvatbaar is. Ook in dit geval is een vrouw verplicht het kind te dragen. Onmenselijk, maar helaas waarheid voor vele zwangere vrouwen in Ierland.

Risico

Door de anti-abortuswet reizen ieder jaar rond de vierduizend vrouwen naar het buitenland om hun zwangerschap te beëindigen, schrijft de NOS. Deze vrouwen reizen in vele gevallen per boot of vliegtuig af naar Groot-Brittannië waar zij wel geholpen kunnen worden. Als een vrouw gepakt wordt, loopt ze risico op een fikse boete of een gevangenisstraf van veertien jaar.

Zwangere vrouwen die in levensgevaar verkeren door ziekte hebben pas sinds 2013 recht op een abortus. Ook vrouwen die zelfdoding overwegen of een sterk risico vormen voor hun kindje, krijgen in Ierland een legale abortus. Er zijn dus in de afgelopen jaren al stappen genomen, maar nog steeds worden veel vrouwen niet gehoord. Amnesty hoopt met de volgende campagne meer aandacht te vestigen op deze kwestie.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.