#Ihave zorgt voor gemengde gevoelens: 'Mag ik nu nog wel boos zijn?'

Nu aan het lezen

#Ihave zorgt voor gemengde gevoelens: ‘Mag ik nu nog wel boos zijn?’

#Ihave zorgt voor gemengde gevoelens: ‘Mag ik nu nog wel boos zijn?’

Men neme een trending topic en een hang naar gerechtigheid en je hebt het ideale recept voor een online storm over seksueel geweld zoals de gebeurtenissen van afgelopen weken lieten zien.

Van #WomenBoycottTwitter tot #MeToo en #BalanceTonPorc: hashtags waarmee seksueel geweld en intimidatie aan de kaak worden gesteld, worden massaal gebruikt door slachtoffers, supporters en critici van de online initiatieven.

Taboe

Fantastisch, reppen sommigen. De tijd om dit onderwerp te ontdoen van het taboe is rijp vinden zij. Doordat duizenden vrouwen zich wereldwijd uitspreken over intimidatie en grensoverschrijdend gedrag, zouden zij open voelen hierover te vertellen. Het gevolg: slachtoffers voelen zich minder alleen en het gaat in tegen de gedachte dat jij ‘er om vroeg‘.

Actrice Lupita Nyong’o is een van de meest recente bekende vrouwen die openlijk spreekt over het misbruik door Hollywood topproducer Harvey Weinstein, die dankzij onthullingen van The New York Times werd onthuld als misbruiker van een legio actrices.

#Ihave

Met het gebruik van de hashtag, nam ook de kritiek toe op #MeToo. Zo luidde de klacht dat de opdracht om hier moedig over te zijn niet moet liggen bij slachtoffer maar bij mannen die nu de kans krijgen om iets te doen tegen de onderdrukking van vrouwen.

Nast #MeToo ontwikkelde zich de afgelopen dagen daarom een tegenhanger: #Ihave waarmee schuldbekentenissen en steunbetuigingen over gedragsverandering onder mannen een podium kregen. De hashtag is niet alleen gericht op seksueel geweld maar ook grensoverschrijdend gedrag als het nafluiten van vrouwen op straat. Ranzig, vindt acteur Mark Ruffalo die de hashtag gebruikt.

Kritiek

De online schuldbekentenissen worden niet door iedereen goed ontvangen. Een van de kritieken luidt: ‘Weten jullie mannen ook dit naar je toe te trekken.’ Ook vraagt iemand zich op Twitter openlijk af of mannen nu moeten worden geroemd voor hun moed er voor uit te komen of dat vrouwen boos mogen zijn.

Wat zeker is, is dat de hashtag op Twitter en andere sociale media niet de eerste is en ook niet de laatste. De laatste drie jaar duiken om de zoveel tijd duiken hashtags op over seksueel misbruik. De discussie omtrent de online discussie lijkt één ding te onderstrepen: levensechte discussies blijven van belang.

Betere behandeling

Cultuurtheoloog Frank Bosman ziet paralellen tussen de ouderwetse biechtstoel en Twitter met alle bekentenissen. Hij pleit niet voor #MeToo, noch voor #Iwill maar #Iwillrestore: voeg een actie toe aan #iwill schrijft hij. Omdat het je niets kost, stelt je digitale biecht uiteindelijk niet veel voor. Maak er #iwillrestore van – ‘Ik zal herstellen’.

Geen fan van één van de hashtags? Als man hoef je niet stil te zitten. De Britse krant The Guardian springt in op de gebeurtenissen met een lijst van levensechte zaken waardoor mannen vrouwen beter kunnen behandelen.

Een daarvan is: gebruik social media op een goede manier. ‘Gebruik feminisme niet als manier om vrouwen je te laten vertrouwen. Laat het zien in je dagelijks leven – niet op je zelfbevestigende social media accounts.’

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.