Vrouwen in IJsland hebben wat te vieren, want het land heeft afgelopen week geschiedenis geschreven door bedrijven te willen verplichten mannen en vrouwen gelijk te betalen. Dit zou betekenen dat IJsland het eerste land ter wereld is waar de loonkloof éindelijk doet verdwijnen!
De nieuwe wet die de IJslandse regering wil invoeren eist dat elk bedrijf met meer dan 25 werknemers moet aantonen dat zowel de mannelijke als de vrouwelijke werknemers evenveel salaris ontvangen voor hetzelfde werk. Dit zou via certificaten moeten en deze zullen elke drie jaar worden herzien. “Het is simpelweg tijd om de loonkloof radicaal aan te pakken”, zegt de minister van Sociale Zaken en Gelijkheid.
Emancipatie
Ondanks dat het land het loonkloof probleem radicaal wil aanpakken, was IJsland al een van de meest geëmancipeerde landen in de wereld. Waaronder met een verplicht vrouwenquotum voor het bestuur van grote bedrijven en het aantal vrouwelijke parlementariërs. De helft van het parlement is vrouw, net als de voormalige minister-president.
In Nederland laat de eerste vrouwelijke premier nog steeds op zich wachten en is het percentage vrouwelijke Kamerleden al jaren 33 procent. We kunnen dus nog wat van de IJslanders leren.
Afgelopen oktober kwamen al duizenden IJslandse vrouwen in opstand en stopten uit protest halverwege de dag met werken: uit berekeningen bleek dat vrouwen na 14.38 uur voor niks werken in vergelijking met mannen. De IJslandse vrouw verdient namelijk gemiddeld 14 tot 18 procent minder dan de man. ’s Wereld meest geëmancipeerde land? Ammehoela!
De overheid hoopt in 2020 de wet in te voeren na goedkeuring van het parlement, wat zou betekenden dat de kloof in 2022 helemaal gedicht moet zijn.