'Ik maak sieraden om de ideeën uit mijn hoofd te krijgen'

Nu aan het lezen

‘Ik maak sieraden om de ideeën uit mijn hoofd te krijgen’

‘Ik maak sieraden om de ideeën uit mijn hoofd te krijgen’

Bij ambachtelijke beroepen denken we al snel aan een aantal eeuwen terug. In onze verbeelding zien we een oude man voor ons die in zijn stoffige werkplaats bezig is met een houten tafeltje. Dat dit in deze tijd totaal niet het geval is en ambacht niet saai is, bewijzen deze zes personen die we interviewden voor deze reeks. Van chocolademakers tot het maken van interieuraccessoires, alles komt voorbij.

Vandaag is het de beurt aan Fleur. Fleur is eigenaresse van Fleur Caroline Jewelery. In haar atelier in Amsterdam maakt ze handgemaakte sieraden. Deze sieraden verkoopt ze in winkels in Londen, Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Utrecht.

“Ik ben edelsmid en ik heb mijn eigen bedrijfje in het maken van sieraden. Ik ben hier anderhalf jaar geleden mee begonnen en het loopt ontzettend goed. Ik maak sieraden in grotere aantallen voor winkels of op verzoek van klanten.”

Ideeën

“Ik heb de studie Afrikaanse Taalkunde gedaan, totaal iets anders. Op een gegeven moment dacht ik: wat wil ik nou gaan doen?, want ik wilde niet de wetenschap in. Ik had zoveel ideeën in mijn hoofd die ik had opgedaan door de vele reizen die ik heb gemaakt. En toen vroeg ik mezelf af hoe ik die ideeën om kon zetten in iets concreets. Het leek me handig om met iets kleins te beginnen, want je weet nooit hoe het uitpakt. Dus toen dacht ik aan sieraden maken en ben ik dat gaan leren. Dit beviel me goed en toen ging ik foto’s maken van de sieraden voor op Instagram. Al snel kwamen er aanvragen van mensen uit Nederland, maar ook vanuit het buitenland en van winkels. En daar schrok ik een beetje van, want het waren er zo veel dat ik dacht dat ik het niet aan kon. Toen ik eenmaal zo ver was dat ik grotere aantallen per dag kon maken en daarmee ook op markten ging staan, besloot ik om er voor te gaan. Er zit veel tijd in, maar al vrij snel kon ik van mijn bedrijfje leven.”

Fleur van Fleur Caroline Jewelery
Fleur van Fleur Caroline Jewelery

“Ik heb altijd een overschot aan ideeën. Ik ben zo’n beetje heel de wereld over gereisd, waardoor ik wel een bepaalde outlook op de wereld heb. Ik houd van groen, maar ook van droogte, zand en steen, vergezichten, mooie zonsondergangen, glinsteringen, alles wat ik heb gezien zit in mijn hoofd gegrift en verweven. En dit uit ik in alles wat ik doe. Dus in die zin zijn mijn reizen inspiratie. Ik maak niet letterlijk dingen na. Het zijn meer gevoelens of sfeerbeelden, die dan haast automatisch vertaald worden naar een sieraad. Ik heb geen proces waarbij ik denk: ik ga hier nu wat mee doen, en vervolgens daar lang over loop te piekeren. Het gaat heel natuurlijk.”

Ringen maken
Door de verhitting kun je de vorm van de ring bewerken

“De sieraden maak ik van zilver en goud dat ik bij een groothandel haal. De steentjes koop ik op steenbeurzen en in het buitenland. Het maken van bijvoorbeeld een ring kost iets meer dan een dag. Ik maak er per dag ongeveer 50.”

Goede start

“Via Instagram begon het dus al snel te rollen. Daarnaast gaat het er ook om hoe je er uit ziet. Als je bijvoorbeeld apartere sieraden draagt, dan valt dat mensen op. Vooral bij mensen uit dezelfde branche. Zo heb ik heel veel mensen leren kennen. Verder sta ik regelmatig op markten, bijvoorbeeld op de Local Goods Market in Amsterdam. Op zulke markten kom je ook veel mensen tegen, bijvoorbeeld iemand met een winkel of die iemand kennen met een winkel. En soms kunnen klanten ook iets voor mij betekenen. Bijvoorbeeld als iemand graphic designer is.”

“Het is belangrijk om zoveel mogelijk te praten met mensen en to get out there. Ik ben een paar weken geleden weer naar Londen geweest. Op deze reisjes bezoek ik winkels waar mijn sieraden liggen. Even kijken hoe het daar gaat en ook voor het aanvullen van de sieraden. En wie weet wat ik daar weer tegenkom. De sieradenbusiness is wel leuk, want ik kan naar Parijs gaan en een winkel binnenstappen die ik mooi vind. Vervolgens vraag ik of ze mijn sieraden willen verkopen. Als ze dat willen dan is dat snel geregeld.”

De ringen krijgen vorm
De ringen krijgen vorm

“Ik heb nooit de ambitie gehad om voor iemand anders te werken of een geijkte baan te hebben. Het leek me juist heel leuk om zelf iets op te zetten en hier misschien banen mee te creëren. En wie weet ook in het buitenland. Ik ben dit werk echt gaan doen om die vele ideeën die ik in mijn hoofd heb eruit te krijgen. Maar eigenlijk werkt dat niet zo, want als je één idee uitwerkt dan komen er twee voor terug.”

Alleen

“Soms voel ik me alleen, omdat je niemand hebt om even mee te praten en alles dus alleen moet doen. Vooral als je van vroeg in de ochtend tot één uur ’s nachts door moet werken, omdat je zoveel werk hebt. Als je dan zo’n hele dag alleen zit, zou het wel leuk zijn om een collega te hebben waarmee je even mee kunt babbelen. Ik ben nog niet zo gegroeid dat ik op dit moment mensen kan aannemen, dus ik moet heel vaak nee zeggen. Ik heb mijn webshop uitgezet afgelopen oktober, omdat het gewoon te veel werd. Het gaat ook niet aan totdat er iemand anders is die dat kan doen.”

Ring gemaakt door Fleur Caroline Jewelery
Ring gemaakt door Fleur

“Ik vind het heerlijk om de vrijheid te hebben en de dingen te maken die ik mooi vind. En het is leuk als mensen bij mij komen en zeggen: ‘maak maar wat, ik vertrouw je’.”

“Ik weet niets van bedrijfsvoering dus ik ben gewoon als een kip zonder kop begonnen. Ik heb wel geprobeerd om met mensen te praten en informatie te zoeken over de belasting, rechten en plichten. Ik vind dit juist wel fijn. Ik denk dat andere mensen het misschien wel een beetje eng zouden vinden, omdat je niet weet wat je de volgende maand verdiend.”

Stabiel

“Het belangrijkste is, is dat je moet doen wat jij wil, dan komt het goed. Lekker je hart volgen. Ik maak gewoon wat ik zelf wil. Als ik wel bij een sieradenmerk zou werken dan zit je met machtsverhoudingen en deadlines. En dat is niets voor mij. Het lijkt me leuk als het mij een beetje kan laten reizen en dat mijn sieraden in mooie steden te koop zijn. Dat je stabiel bent als bedrijfje. En dat ik dan uiteindelijk ook iets moet uitbesteden, zodat ik niet meer alleen afhankelijk ben van de twee handen die ik heb. Maar ik zie het wel, ik neem het zoals het komt.”

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.