Instagram is klaar met nepvolgers en -likes en gaat dit aanpakken - Vance

Nu aan het lezen

Instagram is klaar met nepvolgers en -likes en gaat dit aanpakken

Instagram is klaar met nepvolgers en -likes en gaat dit aanpakken

Je ziet het waarschijnlijk vaak genoeg voorbij komen: een account met duizenden volgers, maar slechts een paar honderd likes op een foto. Best raar, denk je dan misschien. Terecht ook, want in de meeste gevallen klopt hier helemaal niets van. Vaak heb je hier te maken met een account dat nepvolgers heeft gekocht. Een trucje dat behoorlijk makkelijk blijkt te zijn. Instagram is daar klaar mee, en gaat nepvolgers en neplikes aanpakken.

Statussymbool

Nu kun je gewoon nog via Marktplaats op zoek gaan naar aanbieders van deze nepvolgers. De reden dat mensen hier gebruik van maken, is om aan de buitenwereld te laten zien hoeveel volgers zij wel niet hebben. Het wordt als het ware gezien als statussymbool.

Zeker voor de mensen die hun geld verdienen via Instagram, is het belangrijk om veel volgers te hebben. Die natuurlijk ook allemaal genoeg likes uitdelen op hun posts. Het grote aantal volgers laat zien dat je populair bent, wat weer voor meer inkomsten kan zorgen.

Instagram laat via een blogpost weten dat dit soort dingen slecht zijn voor de gemeenschap en dat het de gebruikersvoorwaarden schendt.

Maatregelen

Het sociale media platform gaat hier dus maatregelen voor nemen. Alleen werken deze niet met terugwerkende kracht, vermeldt techsite Recode. De maatregelen zullen dus alleen gelden voor toekomstige gevallen. Of dat ook echt zo is, blijft nog onduidelijk.

Als je nepvolgers of -likes koopt, dan wordt er gevraagd om je wachtwoord. Op deze manier kan de verkoper ervoor zorgen dat deze volgers en likes ook daadwerkelijk op jouw account binnenstromen. Instagram is hiervan op de hoogte en gaat er daarom voor zorgen dat accounts die gebruik maken van deze diensten, hun wachtwoord moeten wijzigen. Volgens Instagram is dit namelijk een veiligheidsrisico.

Kunstmatige intelligentie

Welke diensten er aangepakt zullen worden door Instagram, is nog onbekend. Wel laat het bedrijf weten dat zij gebruik gaan maken van kunstmatige intelligentie om het nep-gedrag te kunnen herkennen. In de komende tijd zal het platform meerdere maatregelen nemen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.