Je Instagramfeed verraadt hoe gevoelig je bent voor depressie - Vance

Nu aan het lezen

Je Instagramfeed verraadt hoe gevoelig je bent voor depressie

Je Instagramfeed verraadt hoe gevoelig je bent voor depressie

Instagram versus de mens: 1-0. Het sociale medium weet meer van ons dan ons soms lief is: welke foto’s we graag willen zien, wie te volgen en nu ook hoe gevoelig we zijn voor depressie.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat Instagramgebruikers met een verleden van depressie de wereld anders laten zien dan hun gezonde leeftijdsgenoten.

Blauw en grijs

Deelnemers van het onderzoek die eerder kampten met een depressie hebben de neiging foto’s te posten die – op pixelbasis – gemiddeld blauwer, donkerder en grijzer zijn dan mensen zonder depressie, aldus Andrew Reece, een van de onderzoekers.

De wetenschappers typeerden iemand als ‘depressief’ of ‘gezond’ op basis van een klinische diagnose in het verleden. Vervolgens gebruikten ze kunstmatige intelligentie om patronen te zoeken in de fotofeed van de deelnemers die wezen op een depressie.

De wetenschappers baseerden hun onderzoek op 43,950 foto’s van 166 mensen.

Zonnig Valencia

Wat blijkt: depressieve deelnemers gebruikten minder Instagramfilters waarmee foto’s doorgaans worden opgelicht of gekleurd. Wanneer deze gebruikers wél een filter gebruikten, hadden ze neiging het filter Inkwell te kiezen, oftewel het zwart/witfilter. De overige gebruikers die niet te kampen hadden met depressies verkozen het meer zonnige ‘Valencia’-filter.

Verdere aanwijzingen dat iemand depressief is, zijn het posten van foto’s met daarop een gezicht. Wanneer gezondere deelnemers aan het onderzoek foto’s postten met gezichten, kwamen er doorgaans meer gezichten in voor.

Voorspelbaar

Hoewel dit onderzoek meer voer geeft voor verder onderzoek en inzicht biedt in de uiterlijke kenmerken van een depressie, waarschuwen de onderzoekers dat hun bevindingen misschien niet toepasbaar zijn voor alle Instagramgebruikers. De onderzoeksmethode waarbij gebruik is gemaakt van AI zou in de toekomst van pas komen in het afnemen van gezondheidsonderoeken.

Wat het onderzoek overduidelijk prijsgeeft is dat we een groot deel van ons gedrag onthullen door onze activiteiten. Een van de onderzoekers zegt hierover. “We zijn stukken voorspelbaarder dan we misschien denken.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.