Internationale vrouwendag: evenveel vrouwen als mannen hebben HBO- of WO-diploma

Nu aan het lezen

Voor het eerst hebben evenveel vrouwen als mannen HBO- of WO-diploma

Voor het eerst hebben evenveel vrouwen als mannen HBO- of WO-diploma

Voor het eerst hebben evenveel vrouwen als mannen een HBO- of universitair diploma. Dat heeft het CBS bekendgemaakt op de Internationale Vrouwendag. Ook het totaal aantal mensen met een dergelijk diploma is toegenomen. In 2008 was dat nog 25 procent, nu gaat het om 31 procent van de Nederlanders.

Als er naar jongere generaties gekeken wordt, dan hebben vrouwen zelfs vaker een HBO- of WO-diploma dan mannen. Bijna 52 procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar hebben een dergelijk diploma, terwijl dit onder mannen in deze groep ongeveer 10 procentpunten minder is.

Kijken we naar oudere generaties, dan draait dit zich om. 26 procent van de mannen tussen de 65 en 75 jaar oud heeft een HBO- of WO-diploma, tegenover 16 procent van de vrouwen.

Bezit diploma
Foto: CBS

Vaker naar de universiteit

De cijfers geven verder weer dat het veel gebruikelijker is geworden om een opleiding in het hoger onderwijs te kiezen. In het schooljaar 2017-2018 volgden 374 duizend vrouwen en 357 duizend mannen een opleiding in het hoger onderwijs. Tien jaar eerder waren dat er nog 296 duizend en 277 duizend.

Vrouwen gaan bovendien vaker naar het HBO: sinds de tweede helft van de jaren ’90 staan hier meer vrouwen dan mannen ingeschreven. En ook in het wetenschappelijk onderwijs zijn er sinds 2006-2007 meer vrouwen dan mannen als student ingeschreven.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.