Internet is boos omdat Scarlett Johanssen een Japanse speelt

Nu aan het lezen

Het internet is boos omdat Scarlett Johanssen een Japanner speelt

Het internet is boos omdat Scarlett Johanssen een Japanner speelt

Tijdens mijn studie was Ghost in the Shell verplichte kost: De Japanse mangafilm over artificial intelligence en augmented reality geldt vandaag de dag niet alleen als een art house classic, maar ook als een must-see voor iedereen die zich dagelijks bezig houdt met digitale vooruitgang en technologische innovatie. Voor filmfans is het vooral verhelderend om te zien dat zo’n beetje de hele Matrix trilogie op dit vernuftige cyberpunk verhaal uit 1995 gebaseerd is.

Maar Hollywood zou Hollywood niet zijn als ze het inmiddels ruim 20 jaar oude meesterwerkje opnieuw bij de kladden vatten: Er komt een remake, en nog dit jaar. Verrassend detail: De hoofdrol van Motoko Kusangi wordt gespeeld door Scarlett Johanssen, die zich voor de film dus niet alleen als cyborg maar ook als Japanse verkleed. En dat maakt op dit moment een hoop mensen boos.

In de VS noemen ze het fenomeen ook wel whitewashing: Niet blanke filmrollen worden gespeeld door blanke acteurs. Bijvoorbeeld Tom Cruise in The Last Samurai. Of Mel Gibson in Braveheart (pun intended). De achterliggende reden van de filmbazen is vooral commercieel: Niemand zou afkomen op een film waarin onbekende Aziaten, Schotten of Native Americans de hoofdrol spelen. Een naam als Scarlett Johanssen trekt publiek, en dat brengt nu eenmaal geld in het laatje. En daarnaast doet Hollywood dat al een eeuw lang zo, dus wat is het probleem? Comedian John Oliver maakte er deze grappige video over:

De Nederlandse zwarte pieten discussie lijkt in het niet te vallen bij wat het whitewashing debat op dit moment los maakt in de VS. En uiteraard ook in Japan, waar sommige filmfans geschokt hebben gereageerd op het feit dat hun legacy niet wordt vertolkt door een van de vele talentvolle Japanse actrices die het land rijk is. Vooral toen deze week bekend werd dat de filmstudio van Ghost in the Shell CGI effecten gaat gebruiken om Scarlett Johansen er ‘Japanser uit te laten zien’. Wat vind jij: Overtrokken reactie of met recht cultuurbarbarie?

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.