Het is nog duidelijker geworden dat er flink gesaboteerd is tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Facebook deed lange tijd alsof zij er niets van af wisten, maar dat blijkt toch anders te zitten. De Trump-campagne heeft namelijk op een sneaky manier de emoties van miljoenen Amerikanen weten te beïnvloeden. Daarmee is dit de grootste privacyschending van Facebook ooit.
Cambridge Analytica
Het begint allemaal met het bedrijf Cambridge Analytica, wat is opgezet door Trump-financier Robert Mercer. Dit wordt geleid door Trump-adviseur Steve Bannon. Via dit bedrijf kwamen zij niet alleen aan de gegevens van de gebruikers van de app, maar ook aan die van hun vrienden. En zo hadden zij de gegevens van 50 miljoen Amerikaanse kiezers in handen.
Via een app van Cambridge Analytica konden de gebruikers hiervan een persoonlijkheidstest invullen. Zo kwamen de mensen achter Trump er heel gemakkelijk achter hoe deze gebruikers te beïnvloeden zijn. Uit de test kwam bijvoorbeeld dat de één makkelijk te beïnvloeden is door agressieve advertenties, terwijl het een ander juist meer doet als de advertenties op emoties inspelen.
Dankzij deze informatie kon de Trump-campagne kiezers met gerichte psychologische boodschappen het stemgedrag van de Facebook-gebruikers beïnvloeden. Deze informatie is allemaal naar buiten gekomen dankzij Christopher Whylie, die tot eind 2014 werkzaam was bij Cambridge Analytica.
Het gekke hieraan, is dat Facebook al die tijd wist dat Cambridge Analytica gegevens verzamelden van de gebruikers. Daarom eiste Facebook in 2014 al om deze gegevens te wissen. Er werd volgens Christopher alleen niet gecheckt of deze gegevens ook echt gewist werden.
Facebook wist dit, maar ondernam weinig actie. Zo lieten zij bijvoorbeeld niet aan de Amerikaanse Facebookgebruikers weten dat hun gegevens gebruikt werden.
Ondertussen wordt er ook naar Facebook gekeken, zij zijn tenslotte niet zorgvuldig met de gegevens van hun gebruikers omgegaan. Daar komt bij dat het bedrijf de publicatie van dit verhaal tegen probeerde te houden en dreigde met een rechtszaak. Nu dat allemaal niet is gelukt, heeft Facebook zowel Cambridge Analytica, als Christopher Whylie van het platform verwijderd.
En nu?
Veel investeerders van Facebook voelen zich bedrogen en roepen op om Facebook te verwijderen. Het interessante hieraan is dat ook WhatsApp-oprichter Brian Acton deze oproep doet. Hij verkocht WhatsApp in 2014 aan Facebook en werkt hier zelf inmiddels niet meer.
Of er inderdaad privacyregels zijn geschonden, wordt op dit moment onderzocht door de Amerikaanse toezichthouder FCC. Facebook kan per geval een boete van duizenden dollars krijgen.