Irritatie voor zzp'ers en mkb'ers: grote bedrijven betalen facturen te laat - Vance

Nu aan het lezen

Irritatie voor zzp’ers en mkb’ers: grote bedrijven betalen facturen te laat

Irritatie voor zzp’ers en mkb’ers: grote bedrijven betalen facturen te laat

Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, is het in het begin waarschijnlijk even wennen. Je moet tenslotte ineens zelf facturen versturen en krijgt niet meer op één dag in de maand je salaris binnen. Daarnaast worden de facturen in de meeste gevallen niet binnen een paar dagen betaald, maar pas aan het einde van het betalingstermijn. Grote bedrijven gaan zelfs nog over dat termijn heen en betalen de factuur pas na 60 dagen. Daar moet verandering in komen, vindt MKB-Nederland.

30 dagen-regeling

30 dagen zou de wettelijke norm moeten zijn om te facturen te betalen aan kleine ondernemers, schreef MKB-Nederland in een brief naar staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Door de regeling van 60 dagen komen een hoop kleine en middelgrote bedrijven in de problemen omdat zij zo lang op hun geld moeten wachten.

Betalingsinformatiebedrijf Graydon houdt al jaren bij hoelang het duurt voordat een factuur betaald wordt. Het aantal dagen daalde de afgelopen jaren, maar stijgt nu helaas weer. Gemiddeld moeten ondernemers 41,5 dagen wachten voordat hun factuur betaald wordt.

Nieuwe betaaltermijnen

Om onredelijk lange betaaltermijnen tegen te gaan, kwam er in 2017 een nieuwe wet. Die zorgde ervoor dat grote bedrijven maximaal 60 dagen mochten wachten met het betalen van de factuur. Helaas werkt deze wet alleen maar averechts en komen ondernemers hierdoor in de problemen, zegt MKB-Nederland. Volgens hen is 30 dagen een volstrekt normaal betalingstermijn.

Ook de organisatie Betaalme.nu streeft naar een korter betaaltermijn. Grote bedrijven kunnen zich hierbij aansluiten om facturen gemakkelijker én binnen 30 dagen te betalen. Volgens MKB-Nederland zijn er 500 grote bedrijven aangeschreven om zich aan te sluiten bij Betaalme.nu. Slechts 53 hiervan hebben zich daadwerkelijk aangeschreven. Daar kan nog een hoop in verbeterd worden dus.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.