Is een verzekering binnenkort verplicht voor zzp'ers? - Vance

Nu aan het lezen

Is een verzekering binnenkort verplicht voor zzp’ers?

Is een verzekering binnenkort verplicht voor zzp’ers?

Als zelfstandig ondernemer, ofwel zzp’er, heb je een hoop vrijheid. Dat is enerzijds heel fijn, want je mag zelf bepalen wanneer je werkt, hoeveel je dit doet en met een beetje geluk heb je ook zelf in de hand hoeveel jij maandelijks verdient. Maar dit betekent ook dat je een hoop dingen zelf moet regelen. Zoals belasting betalen. Maar ook: verzekeren. Een hoop zzp’ers zijn niet verzekerd, blijkt uit de cijfers. De kans is groot dat hier binnenkort verandering in gaat komen.

Kamer van Koophandel

Volgens de Kamer van Koophandel is 73 procent van de zzp’ers op dit moment niet verzekerd. Dat is behoorlijk veel. Willeke Schalk van de KvK vertelt aan NOS dat veel zelfstandigen afzien van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De voornaamste reden is de hoge kosten die hieraan verbonden zitten, want de premies kunnen oplopen tot wel 700 euro per kwartaal.

Het is wel mogelijk om een deel hiervan terug te vragen via de inkomstenbelasting, maar dan nog blijven er honderden euro’s over. En dat is geld wat de meeste zzp’ers hier niet aan uit willen geven.

Een goede oplossing hiervoor zou een betaalbare verzekering zijn. Maar, vertelt Willeke, dat is wel een beetje dubbel. Als zzp’er heb je tenslotte de vrijheid om ook hier zelf beslissingen over te maken.

Verplichte verzekering

In de Tweede Kamer is dit probleem ook al langer bekend. Een aantal partijen pleiten er dan ook voor dat er een verplichte verzekering voor zzp’ers moet komen. Minister Koolmees, van sociale zaken en Werkgelegenheid, schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat er een onafhankelijke commissie moet komen. Die moet onderzoeken of het wel zo verstandig is om zzp’ers te verplichten tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Daarnaast is minister Koolmees druk met het goedkoper maken van deze arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandig ondernemers. Daarover is hij op dit moment in gesprek met verzekeraars.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.