Dit is het eerste bewijs dat online daten invloed heeft op diversiteit in onze samenleving - Vance

Nu aan het lezen

Dit is het eerste bewijs dat online daten invloed heeft op diversiteit in onze samenleving

Dit is het eerste bewijs dat online daten invloed heeft op diversiteit in onze samenleving

Besteed jij ook je avonden aan het heen en weer swipen van potentiële scharrels op Tinder? Je bent lang niet de enige. En dat geldt niet alleen voor de app, maar ook voor online dating sites zoals Lexa en Parship. Vandaag ontstaat zelfs een derde van alle huwelijken online.

Dat is bizar veel en laat zien dat online daten de nieuwe manier is om mensen te ontmoeten. Het kan dan ook niet dat dit geen effect heeft op onze maatschappij. Nu toont een onderzoek aan hoe online daten de raciale diversiteit in onze samenleving beïnvloedt.

Tinder

Netwerken

Onderzoekers keken 50 jaar lang naar verschillende netwerken die mensen aan elkaar linken. Hieruit blijkt dat de sociale netwerken een bijzondere eigenschap hebben. Waar het ene netwerk mensen aan de dichtstbijzijnde buren verbindt, doet het andere dit willekeurig. Het opvallende aan dating sites is echter dat deze mensen vaak met zowel kleine groepen buren verbinden als met mensen die ver van iemand afstaan.

Dit vormt een heel belangrijk onderdeel van online daten. “Dit zorgt ervoor dat we niet alleen in contact komen met hechte vrienden maar ook met de globale gemeenschap”, vertellen onderzoekers Josue Ortega en Philipp Hergovich.

Radicale verandering

Traditioneel gezien ontmoet je een partner via iemand uit je netwerk: je vriend, buurman of een familielid. We zijn namelijk minder snel geneigd om met onze beste vriend te daten, maar wel met een vriend van een vriend of kennis. De kans was dus altijd groot dat je je partner via iemand uit je netwerk kende.

Online daten heeft dit radicaal veranderd. Er is letterlijk een hele wereld aan mensen voor ons opengesteld. We ontmoeten nu niet alleen mensen via onze vrienden, maar ook complete vreemdelingen. Het is nu zelfs de meest voorkomende manier waarop homoseksuele stellen elkaar ontmoeten, en de op-een-na meest voorkomende manier voor hetero stellen.

Bron: Technology Review

Het onderzoek

Het onderzoek van Ortega en Hergovich laat zien dat door online daten sociale verbindingen ontstaan die voorheen niet bestonden. De onderzoekers vroegen zich af hoe dit de raciale diversiteit in de maatschappij verandert. Zij keken naar willekeurige vrouwen en mannen van verschillende afkomst en voegden hier verschillende netwerk modellen aan toe.

Ten eerste keken ze naar wat er gebeurde als iemand met een ander mocht trouwen, maar dan alleen binnen zijn of haar netwerk. Dit leidde tot een laag niveau van interraciale huwelijken. Als hier echter willekeurige mensen van een andere etnische groep aan werden toegevoegd, veranderde dit het niveau aanzienlijk.

“Ons model voorspelt bijna complete raciale integratie bij online daten, zelfs als hier weinig ontmoetingen uit voortkwamen”, vertellen Ortega en Hergovich.

Interraciale huwelijken

De onderzoekers vergeleken hun uitkomsten met de bestaande data over het aantal interraciale huwelijken in de Verenigde Staten. Hierbij zagen zij een grote toename in interraciale huwelijken na de introductie van online daten. Dit begint al na de introductie van Match.com in 1995 en stijgt enorm na 2014, niet geheel toevallig na de lancering van dating app Tinder.

Tinder heeft 50 miljoen gebruikers en dagelijks 12 miljoen matches. Dit toont uiteraard niet aan dat online daten direct een toename in interraciale huwelijken veroorzaakt. Het komt echter wel overeen met de hypothese van het onderzoek dat dit wel het geval is. De stijging in interraciale huwelijken in de Verenigde Staten is ook te verklaren met het dalende aantal blanke mensen in Amerika. Toch kan dit niet het grote aantal verklaren en de snelheid waarop het zich voordoet.

Naast een toename in etnisch gemengde huwelijken, blijkt ook dat een huwelijk dat ontstaat uit online daten minder snel mis loopt. En meer geslaagde huwelijken kunnen zeker een invloed hebben op onze samenleving. Als dit zich zo blijft voordoen, kan het zomaar de opmaak van onze maatschappij veranderen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.