Is er eindelijk vernieuwing in de wereld van anticonceptie? - Vance

Nu aan het lezen

Is er eindelijk vernieuwing in de wereld van anticonceptie?

Is er eindelijk vernieuwing in de wereld van anticonceptie?

Steeds meer vrouwen zijn zich ervan bewust wat de anticonceptiepil met je lichaam kan doen. Een pil vol hormonen is handig om ervoor te zorgen dat je niet zwanger wordt, maar het heeft ook heel wat negatieve effecten op je lichaam. Dan kun je als vrouw kiezen voor een spiraal, met of zonder hormonen, een staafje in je arm laten zetten, een nuva-ring en noem het maar op. Maar lang niet iedereen kan zich vinden in deze vormen van anticonceptie. Daar komt nu misschien wel verandering in.

Wetenschappers hebben namelijk een nieuwe vorm van anticonceptie ontdekt. Hierbij plak je een pleister een paar seconden op je huid, en beschermt je voor zes maanden tegen een zwangerschap. Professor Mark Prausnitz van het Georgia Institute of Technology vertelt dat er veel belangstelling is in een langdurige anticonceptie.

Hoe werkt dit?

Je vraagt je natuurlijk af hoe het werkt, want een pleister voor slechts een paar seconden op je huid plakken, klinkt misschien wel iets te simpel. Het zit zo: in de pleister zitten twee micronaalden die afbreken zodra deze op je huid geplaatst worden. Het anticonceptivum komt op die manier in je bloedbaan om zo een zwangerschap te voorkomen.

De naaldjes zijn zo klein, dat het volledig pijnloos is. Volgens de wetenschapper kan dit een doorbraak zijn in de wereld van anticonceptie. Hij denkt dat het zelfs populairder kan worden dan de pil, omdat je niet meer elke dag hoeft te onthouden om een pil te nemen. Daarnaast hoef je ook niet naar de gynaecoloog of huisarts om een spiraaltje te laten zetten.

Geduld

Voor alle vrouwen die nu haastig op zoek zijn naar deze vorm van anticonceptie, hebben we slecht nieuws. De pleisters zitten op dit moment nog echt in de beginfase en zijn alleen nog maar getest op muizen. Er zullen meerdere onderzoeken gedaan moeten worden om erachter te komen of het ook echt veilig werkt bij mensen.

De professor blijft optimistisch, hij zegt dat ze gebruik maken van bekende hormonen en dat de kans daarom groot is dat het bij mensen ook moet werken. Inmiddels is er wel al een pleister ontwikkeld voor de mens, die ze zo snel mogelijk willen uittesten.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.