Dit is wat er mis is met stockfotografie over de bipolaire stoornis - Vance

Nu aan het lezen

Dit is wat er mis is met stockfotografie over de bipolaire stoornis

Dit is wat er mis is met stockfotografie over de bipolaire stoornis

Een Twitter-gebruiker stipte onlangs een opvallend probleem aan binnen de geposeerde wereld der stockfotografie. De vrouw met Twitter-naam @chrystran kampt zelf met een bipolaire stoornis en het viel haar op dat de psychologische stoornis verkeerd wordt gerepresenteerd op stockfoto’s.

In een tweet thread plaatste de Twitter-gebruiker een serie problematische stockfoto’s die beweren de stoornis te illustreren. “Ik maakte deze thread als een bipolair persoon die de populaire afbeeldingen over bipolair frustrerend, onjuist en gek vindt”, schreef ze op Twitter.

Onjuiste representatie

Volgens de definitie van PsyQ ervaren mensen met een bipolaire stoornis sterke stemmingswisselingen, in afwisselend manische of depressieve episodes. Mensen met deze stoornis kunnen hierdoor het ene moment heel veel energie hebben, en het andere moment juist heel somber zijn. @chrystran stipt echter aan dat stockfoto’s over de stoornis niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Terwijl de voorbeelden die de Twitter-gebruiker aanhaalt wellicht gek en dwaas lijken, is de onjuiste representatie van de stoornis erg problematisch. Psychologie professor van de Universiteit van Californie-Berkeley geeft zelfs aan dat de ‘slechtste stereotypes’ voortkomen uit omschrijvingen van mentale stoornissen in de media. “De uitbeeldingen hebben als doel ‘hen’ van ‘ons’ te distantiëren.” De professor vertelt in U.S.News dat stockfoto’s zoals de voorbeelden van @chystran negatieve en kwetsende stereotypes over bipolaire stoornis kunnen vormen.

Uitgelichte foto: Shutterstock.com

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.