Tech Thursday: Is het Internet of Things ook iets voor mij?

Nu aan het lezen

Is het Internet of Things ook iets voor mij?

Is het Internet of Things ook iets voor mij?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

De afgelopen jaren is het een echt buzzword: het Internet of Things, of IoT. Simpelweg bedoelen we daar slimme apparaten mee die verbonden zijn met elkaar en het internet. Denk bijvoorbeeld aan de slimme lampen Philips Hue. Alles wordt tegenwoordig slim. Van je lampen en je thermostaat tot zelfs de bewaarbakjes in je koelkast.

Het Internet of Things is dus echt in opkomst. En dat is logisch, want doordat alles met elkaar en het internet verbonden is, kun je je gehele huis slimmer maken. De grote vraag is: moet jij er ook wat mee?

Schreeuwen naar je lampen

Neem mijn huis als voorbeeld. Ik heb een slimme thermostaat (Nest), slimme lampen (Philips Hue en IKEA trådfri), een slimme televisie (Philips), een Chromecast, een smartphone en een slimme speaker (Google Home Mini). Al die apparaten staan met elkaar in verbinding, waardoor ik ze met mijn telefoon of mijn Home Mini kan aansturen.

De voordelen zijn simpel. Lig ik in bed en zie ik nog een lamp aan staan? Dan roep ik even “OK Google, zet de lampen uit!”. Daardoor hoef ik mijn warme bed niet uit om dat ene lichtje uit te zetten. En ik kan zelfs mijn muziek en televisie met mijn stem bedienen.

Daarnaast kan ik al die apparaten ook buiten mijn huis aansturen. Vergeet ik dus om de lampen uit te zetten, dan kan ik dat vanuit de bus ook nog doen. Heb je een slimme vaatwasser of wasmachine? Dan kun je die aanzetten als je naar huis gaat, zodat hij klaar is als je thuis komt.

Mijn huis is nog bescheiden als het om IoT gaat. Er zijn tegenwoordig zelfs slimme koffiezetapparaten, ovens, auto’s, koelkasten en er wordt aan nog veel meer gewerkt. Als je echt wilt, kun je dus alles slim maken (en zelf ontzettend lui worden).

Duurzaamheid

De slimme apparaten bieden soms ook voordelen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn die slimme lampen energiezuinig en kan je thermostaat je laten zien of je zuinig met energie om gaat. Wil je dus duurzaam zijn, dan kunnen IoT-apparaten je hierbij helpen.

Verder zijn de meeste apparaten gewoon gimmicks en handigheidjes. Die slimme lampen kun je bijvoorbeeld dimmen of van kleur veranderen, zonder dat je hier een speciale schakelaar voor nodig hebt. Slimme bakjes laten je zien of je eten nog goed is, een koelkast kan je tonen welke producten je van de supermarkt moet halen. Leuk, maar absoluut niet noodzakelijk.

Internet of Things

IoT is dan ook met name bedoeld om ons leven wat eenvoudiger te maken. En eenvoudig staat in sommige gevallen ook gelijk aan lui. Want je lampen met je stem uit kunnen zetten is leuk, maar je staat ook minder vaak op. Perfect als je een echte couch potato bent dus.

De hoop is verder dat we op termijn ook minder producten gaan verspillen, we minder geld uit gaan geven en over het algemeen beter, milieuvriendelijker en veiliger gaan leven. En het enige wat je nodig hebt is een stabiele internetverbinding in huis en een smartphone.

Het is niet allemaal leuk

Maar natuurlijk is IoT niet alleen maar leuk. Al die handige gimmicks zorgen namelijk ook voor wat problemen. Komt een hacker binnen in jouw systemen, dan kan die zich helemaal uit gaan leven. Hij kan je apparaten gaan besturen (dus bijvoorbeeld de verwarming heel hoog zetten) of proberen data te stelen.

Over data gesproken: al die apparaten verzamelen natuurlijk informatie over je. De Nest-thermostaat leert bijvoorbeeld wanneer en waarom jij de verwarming aan of uit zet. Uiteindelijk automatiseert hij dat voor je. Maar dat apparaat is van Alphabet (het moederbedrijf van Google), die dit soort informatie ook graag inzet voor gerichte advertenties.

Al die slimme apparaten kennen je dus door en door, waardoor de bedrijven die hierachter zitten dat allemaal ook weten. Voor je privacy is dat niet geweldig. Het is bovendien nog maar de vraag hoe al die bedrijven met jouw data omgaan.

Internet of things

Allemaal aan de IoT?

De kans is groot dat je al wel wat slimme apparaten in huis hebt, bijvoorbeeld een smart TV of een Nest. Of IoT echter ook wat voor jou is, hangt volledig af van je eigen voorkeuren en hoe veel je om je privacy geeft. Al die nadelen moet je immers wel meenemen in je overweging om je huis slim te maken.

Maar als je duurzaam wilt worden en wel houdt van leuke gimmicks in je huis, dan is IoT zeker een aanrader. Het maakt het leven een stuk eenvoudiger, en vooral ook een stuk leuker.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.