Is het nou 'Black Lives Matter' of 'All Lives Matter'? - Vance

Nu aan het lezen

Is het nou ‘Black Lives Matter’ of ‘All Lives Matter’?

Is het nou ‘Black Lives Matter’ of ‘All Lives Matter’?

Afgelopen dinsdag vond het eerste Democratic presidential primary debate plaats, waarbij de grootste Democratische kandidaten voor presidentschap in 2016 met elkaar in debat gaan en vragen beantwoorden. Gisteren werd er aan de vijf kandidaten een vraag gesteld dat voor velen van groot belang is:

“Is it ‘black lives matter,’ or ‘all lives matter?'”

Eerst een stukje geschiedenis: In 2013 werd de activistische beweging Black Lives Matter opgestart, naar aanleiding van de dood van Trayvon Martin, een Afrikaans-Amerikaanse tiener die door buurtwachter George Zimmerman werd doodgeschoten. In 2014 volgden de moorden op Michael Brown in Ferguson en Eric Garner in New York, beide neergeschoten door politie-agenten. In april dit jaar volgden meer doden welke de protest acties in Baltimore aanwakkerden.

De Afrikaans-Amerikaanse bevolking is dus zowel letterlijk als figuurlijk onder vuur komen te staan en dat zorgt voor veel kritiek en debat. Een brandende vraag dus, en zo reageerden de democratische presidentskandidaten:

1. Bernie Sanders, senator voor Vermont, reageert met een vlotte “Black lives matter.” Hij vertelt dat de hervorming van het strafrechtelijke systeem topprioriteit is op zijn agenda. Sanders haalt hierbij het voorbeeld van Sandra Bland aan, een vrouw die werd aangehouden en gearresteerd in het verkeer en later zelfmoord pleegde in de gevangenis.

2. Martin O’Malley, voormalig gouverneur voor Maryland, sluit zich bij Sanders aan. Hij vertelt dat er veel werk aan de winkel is wat betreft racisme en ongelijkheid in de VS.

3. Koploper Hilary Clinton, geeft ook een niet geheel verrassend antwoord op de vraag, “Black lives matter”. Veel kijkers reageren echter met kritiek, Clinton zou niet duidelijk genoeg haar antwoord hebben geformuleerd en lijkt de vraag te ontwijken.

4. Jim Webb, voormalig senator voor Virginia, was de eerste kandidaat die weerwoord bood met als antwoord “all lives matter” en maakte hier een niet-zo-snuggere opmerking bij:

5. Lincoln Chafee, voormalig gouverneur voor Rhode Island, kreeg de kans niet om de vraag te beantwoorden.

Conclusie van de avond? Veel Twitteraars zijn wel blij dat het onderwerp ter sprake is gekomen, maar realiseren zich ook dat er te weinig aandacht is besteed aan een onderwerp van dergelijk formaat. Laten wij met zijn allen hopen dat er een vervolg komt op het debat…

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.