Vastgelegd door beveiligingscamera's is de natuur behoorlijk spooky

Nu aan het lezen

Vastgelegd door beveiligingscamera’s is de natuur behoorlijk spooky

Vastgelegd door beveiligingscamera’s is de natuur behoorlijk spooky

Ah, de natuur. Indrukwekkend, krachtig en overrompelend in al haar facetten. Je voelt je er zo nietig bij, schreef ongeveer elke poëet en romantisch aangelegde ziel. En zo is het. Mensen kunnen veel hebben, maar tegen een goede vloedgolf of storm is geen huisje of warme trui bestand.

De natuur is een inspiratiebron voor allerhande kunstenaars: van de fotografen die er op uit trekken, hup de woeste toendra in, tot schilders zoals Van Gogh die zich beperkten tot zonnebloemvelden. En dan is er nog een derde categorie: de ‘ik blijf lekker achter mijn computer zitten en speur het internet volledig af op rariteiten’-artiest.

Marcus Desieno

Marcus DeSieno is één van de weinige kunstenaars die de natuur vastlegt vanuit de comforts van zijn eigen woonkamer. Hij maakt – met een biertje in zijn linkerhand en muis in zijn rechterhand – gretig gebruik van bewakingscamera’s. En DeSieno garandeert je: die staan écht overal.

In de meest verlate velden, kustgebieden en bossen loert een digitaal oog naar alles wat niet pluis is. Klinkt als Big Brother Is Watching You? Het vertoont in ieder geval veel overeenkomsten met de foto’s en de wereld waarin we leven, aldus DeSieno die in al zijn werken geïnteresseerd is in hoe de vooruitgang van de fotografie-technologie onze relatie met de natuurlijke wereld heeft veranderd.

Screenshots

Elke week edit, selecteert en fotografeert DeSieno screenshots van bijzondere uitzichten. De speciale ‘dreamy doch creepy’ look dankt hij aan vernuftige editskills. Hij maakt een screenshot en verzacht vervolgens de pixels daarvan met negatieven.

Voilà: het resultaat is kunst alsof afkomstig uit 1800 met een mysterieus, privacy-schendend randje. Kijk voor alle foto’s op www.marcusdesieno.com.

48.2946856, -113.2414781 door Marcus DeSieno
43.330100, 145.582800 door Marcus DeSieno
38.610470, -122.869160 door Marcus DeSieno
35.471160, -83.341031 door Marcus DeSieno
62.009730, -6.771640 door Marcus DeSieno

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.