Het is koud, heel erg koud. En voor de meeste Nederlanders betekent dat maar één ding: de schaatskriebels komen omhoog! Op veel plekken in Nederland zijn de natuurijsbanen weer geopend en worden de schaatsen uit het vet gehaald. Maar voor je de ijzers onder bindt, wil je misschien rekening houden met deze vijf tips.
1. Draag handschoenen en een muts
Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar dat is het zeker niet. Een muts en handschoenen trek je bij het schaatsen namelijk niet alleen aan tegen de kou, maar ook voor je eigen veiligheid.
Stel je voor: je valt en achter je komt iemand met topsnelheid aangereden. Diegene kan niet meer stoppen en probeert maar over je heen te springen. Dat lukt natuurlijk niet, waardoor de ijzers tegen je aan komen. En geloof mij: die ijzers zijn ontzettend scherp. Een paar handschoenen voorkomt dat je handen helemaal opengehaald worden. In de plaats daarvan hoef je waarschijnlijk alleen maar nieuwe handschoenen te kopen. Dat is toch een stuk prettiger dan naar de EHBO gaan.
Dat geldt ook voor de muts, want die beschermt je oren en je hoofd. Maar de muts heeft nog een functie. De functie van een verdunde helm. Als jij onderuit gaat, kom je waarschijnlijk hard op het ijs terecht. De muts kan een deel van de klap opvangen, waardoor je mogelijk minder snel een hersenschudding krijgt. Dus voor je naar buiten gaat: zoek je muts en handschoenen op!
2. Controleer de kleur van het ijs
Als je dan bij die ijsbaan aan komt, wil je vooral de kleur van het ijs controleren. Hoewel wit ijs er mooi uitziet, is dat juist een ontzettend onveilige variant. Het ijs is breekbaar en je zakt er dus ook gemakkelijker doorheen. Is het ijs mooi grijs en egaal, dan is het waarschijnlijk veilig om er op te schaatsen. Het ijs moet dan natuurlijk wel dik genoeg zijn.
Overigens zijn er een paar plekken waar het ijs sowieso minder veilig is. Dit is bijvoorbeeld bij de kant van de sloot of het vijvertje waar je op gaat, en bij vogels, riet, bruggen, waterplanten en overhangende takken. IJs dat van kleur verandert is ook niet veilig, en dat geldt ook voor ijs met sneeuw er op.
3. Let op wat je doet
Klinkt logisch, maar toch. Natuurijs is altijd van andere kwaliteit dan kunstijs. Kunstijs is mooi glad en stevig. Natuurijs verandert vaak van kwaliteit op verschillende plekken, is hobbelig en er steken vaak takken en vuilnis uit. Let je even niet op, dan lig je zo onderuit dankzij een tak die door het ijs heen komt. Let dus altijd op waar je precies heen gaat en hoe je omgeving er uit ziet.
4. Blijf laag
Nu een tip over je eigen techniek. Het is je waarschijnlijk opgevallen dat het op het moment best hard waait, en daar zul je bij het schaatsen zeker last van hebben. Wil je er zo min mogelijk last van hebben, blijf dan laag bij de grond.
Het is sowieso goed om een zittende houden aan te nemen en recht op je schaatsen te staan. Buig daarbij je knieën en kantel je bovenlichaam naar voren tot deze bijna horizontaal is. Nee, in het begin zal dit zeker niet prettig aanvoelen. Maar het zorgt er wel voor dat je zo min mogelijk last hebt van luchtweerstand. Daarom is dit ook de houding van al die professionele schaatsers.
5. Veiligheid voor alles
De meest belangrijke tip uit dit lijstje gaat over je voorbereiding. Ja, natuurijs is hartstikke leuk, maar ook ontzettend gevaarlijk. Je kunt er immers doorheen zakken en dat is dit jaar dan ook al een aantal keer gebeurd. En geloof me: als het buiten koud is, is dat water nog veel kouder.
Zorg dan ook dat je nooit alleen gaat schaatsen. Mocht er dan wat gebeuren, dan is er in ieder geval iemand bij die je kan helpen of 112 kan bellen. Je telefoon wil je dan dus ook niet thuis laten. Verder kan het goed zijn om een stuk touw mee te nemen, voor het geval je in een wak terecht komt. De ander kan het touw naar je toegooien, zodat jij er uit kunt klimmen.
Bonustip: Geniet!
Al die bovenstaande tips klinken natuurlijk nogal angstaanjagend en serieus. En feit is: bij schaatsen op natuurijs kan er heel wat mis gaan. Maar het komt tegenwoordig ook niet meer zo vaak voor dat we buiten het ijs op kunnen. Dus het belangrijkste van alles is: geniet er van zolang het kan. Want voor je het weet zet de dooi weer in en is het uit met de pret.