Singapore staat bekend als een innovatieve stad. De meest bijzondere architectuur en designs kenmerken de stad. Big data is steeds waardevoller aan het worden en de overheid weet dat. Daarom willen ze nu overal sensoren en camera’s plaatsen, om in de gaten te houden wat er in de stad gebeurt.
Het programma Smart Nation, dat gelanceerd werd door minister-president Lee Hsien Loong in 2014, zorgt ervoor dat de sensoren en camera’s alles registreren. Van de overvolle prullenbak tot het volgen van de route van een auto, schrijft The Wall Street Journal. Het doel is om de stad veiliger te maken.
De sensoren worden overal geplaatst. In auto’s, gebouwen, huizen, apparatuur. Elke burger in Singapore zal hier mee te maken krijgen. De data wordt – voor zover dat kan – anoniem naar het online platform Virtual Singapore gestuurd. Alleen de overheid kan op dit platform alle data zien die binnenkomt en wat de toekomst voorspelling van bijvoorbeeld de verspreiding van een ziekte is.
In het geval van gevaar of een noodtoestand kunnen mensen snel bereikt worden door via dit platform hen een berichtje op hun telefoon te sturen. Ook kunnen de sensoren in woningen van bejaarden geplaatst worden, om zo hun gezondheid in de gaten te houden. De overheid is van plan om deze gegevens, in sommige gevallen, te delen met de particuliere sector.
Voordelen
Ambtenaren zeggen dat dit programma gemaakt is om betere service te leveren door technologie, meer in verbinding te staan met de bevolking en innovaties in de particuliere sector aan te moedigen. Toch zegt de overheid nog niet zeker te zijn over welke toepassingen er mogelijk zijn als het systeem gemaakt is. Ook vanwege privacyredenen. Een woordvoerder zei dat de sensoren alleen geplaatst worden als de inwoners er specifieke voordelen uit kunnen halen en begint niet eerder met het programma totdat ze weten wat ze met de data gaan doen.
“Het grote probleem is de bescherming van de privacy en het waarborgen van de veiligheid”, zegt Vivian Balakrishnan, minister van Buitenlandse Zaken in Singapore en het hoofd van Smart Nation. “Daarop hebben we de antwoorden nog niet.” Wel zijn de plannen die Singapore met dit programma wil realiseren nog nooit eerder op dit niveau gedaan.
Geloof
In Nederland zouden we dit waarschijnlijk niet zomaar laten gebeuren, vanwege onze privacy, maar het programma is populair bij de inwoners van Singapore. Hun geloof in de overheid is groot en de bevolking heeft een aantal gedragscodes geaccepteerd, zoals dat het verboden is om je kauwgom op de grond te gooien en je niet met de pers mag praten.
Het doet mij een beetje benauwen dat de overheid alles kan zien en weten wat je doet. Ik denk ook dat je andere keuzes maakt als je weet dat je in de gaten gehouden wordt. Naar mijn mening krijgt de overheid op deze manier te veel macht over onze levens. Als de overheid innovatie in Singapore wil stimuleren, dan lijkt het mij juist beter om mensen vrijheid te geven en geen deel uit maken van hun levens.